FACEBOOK

Полицията получи завинаги безконтролен достъп до всички телефони

Властите получиха възможност да следят абсолютно безконтролно мобилните телефони на всички български граждани. Това ще става без съдебно решение, като оправданието е, че трябвало да се следят изкъсо всички поставени под карантина у нас. Няма никакви гаранции, че следенето ще се ограничи само до тези хора и всичките им контакти. Полицията ще може абсолютно безконтролно да поисква справки от мобилните оператори за това кой къде ходи, с кого и кога говори. Това става ясно от публикувания в Държавен вестник Закон за мерките и действията по време на извънредно положение, съобщава Mediapool.

Допреди налагането на извънредното положение такива справки можеха да се правят само за тежки престъпления, за които се полагат над 5 години затвор.

Всичко това се случва чрез извънредното законодателство, което налага промени в Закона за електронните съобщения. Те би трябвало да засягат само хората под карантина, но няма никакви гаранции, че правомощията на МВР няма да се разпрострат върху всеки един от нас. В закона вече пише, че операторите ще съхраняват трафичните данни на своите клиенти за срок от 6 месеца. Това означава, че полицията може да ни следи до половин година назад във времето. Единственото, което трябва да направят униформените е да подадат искане до мобилните оператори.

Най-същественото е, че промените са направени така, че те ще важат и след края на извънредното положение. Преди това подобни разрешителни се издаваха от съдии. Те от своя страна споделиха пред Mediapool опасенията си, че новите правила дават безконтролна власт на МВР.

„Премахването на съдебния контрол, отваря широко вратите за полицейски произвол и безконтролно следене на трафичните даннни – кога, с кого, колко дълго разговаряме, откъде се обаждаме и къде се движим”, коментира пък адвокат Михаил Екимджиев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени