FACEBOOK

Гешев: Ако политици решат да ми се обаждат, ще са самоубийци

"Не мисля, че има такива самоубийци. След случая с SMS, телефонната ми комуникация е доста редуцирана“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването Неделя 150 по БНР в отговор на въпрос как ще реагира при телефонно обаждане от политик, за да не се разследва някой. „С мен всички са любезни напоследък“, добави обвинител №1.

Разговорът на командира на Военновъздушните сили ген.м-р Цанко Стойков и президента Румен Радев е бил прихванат по разработка на ДАНС срещу фирма, която е доставчик на Българската армия, обясни Иван Гешев. Главният прокурор уточни, че разработката не е била срещу командващия ВВС или президента, а срещу търговското дружество.

„Има разследване на Специализираната прокуратура. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите", каза Гешев. Според Биволъ визираната от Гешев фирма е Сакса ойл. "В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. …На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, обясни Гешев и попита: „Да го изям ли това дело, да го скрия?“

Любопитен е въпросът, защо е бил подслушван разговор по тази разработка между ген. Стойков и Румен Радев, при положение, че генералите управляват войската, а министерството на отбраната отговаря за обществените поръчки. В последните десет години с кратко прекъсване (б.р. съпруга на Мая Манолова – Ангел Найденов) министерството на отбраната е управлявано от ГЕРБ, а бившият военен министър Аню Ангелоев сега е съветник на Бойко Борисов.

Гешев заяви, че не се е обърнал към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата – дали президентът е участвал в разговора и дали е извършено престъпление, заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията: „Всички се хванаха за определението „държавна измяна“, защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. В България няма абсолютни имунитети. Смятам, че когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво.
Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че "президентът е човекът, който говори в записите", а предстои събиране на още доказателства. По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: „Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Гешев отрече искането му до Конституционния съд да е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването му за главен прокурор.
По отношение на категоричните мнения на най-видните ни юристи, че с разпространението на разговорите на ген. Стойков, включително и с президента, е извършено престъпление, Гешев заяви, че това е хибридна война срещу прокуратурата и че става дума за обявени веществени доказателствени средства, които нямало проблем да бъдат огласени след разрешение от наблюдаващия прокурор.

Що се отнася до получения SMS от началника на кабинета на президента, Гешев заяви: „Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“.Нито КПКОНПИ, нито МО при разследванията си установяват "смачкване" и нарушения по казуса. По думите му същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS да привиква президента при главния прокурор. Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: „С мен всички са любезни напоследък.

Иван Гешев не отговори на въпроса дали в прокуратурата има данни срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. През седмицата държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви името му като каза, че съдията е извършил „корупционни действия“.Главният прокурор заяви, че САЩ действат според тяхното законодателство, а те са ни партньори.
Гешев отправи критики към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който преди дни заяви, че може би трябва да се поднови дебатът за спецсъдилищата. Гешев посочи, че Панов е реагирал, когато Джок Полфрийман беше пуснат от ареста и когато Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор. А сега прехвърлял отговорността на прокуратурата, която да отговори за Андон Миталов.

В отговор на въпрос Иван Гешев заяви, че има общо между престъпленията, в които е обвинен Васил Божков и колекцията му от антики, която се изземва.
По думите на Гешев част от антиките са изкопани от иманяри от „българска земя“, после предметите са били изведени и дадени на аукциони, където са продадени. Главният прокурор напомни думите на културния министър Боил Банов, че само 200 предмета са регистрирани у нас. „Подозирам, че там ще се окажат един куп предмети, които са незаконно придобити и са с характеристики на културни ценности. Липсват едни 500 млн. лева и отнякъде трябва да се вземат тези пари“, каза Гешев.

Той обяви, че прокуратурата никога не е твърдяла, че Божков е извършвал убийства и изнасилвания, а само, че от голямото дело са отделени материали, които да проверят сигнали, свързани с такива престъпления. Затова били пуснати и телефони в МВР, на които според вътрешният министър се обаждат много хора, завърши Гешев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени