FACEBOOK

Пеевски каза и Денков клекна на "терористите": Смях в залата

Край на протеста, временно спират слънчогледа от Украйна след сигнал от ДПС, с което “не са в коалиция”

Вносът на слънчоглед от Украйна временно ще бъде спрян, а всички дължими субсидии ще бъдат изплатени до дни, стана ясно след четиричасова среща в МС между протестиращите земеделци и кабинета. Новината дойде часове, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че „проблемите между правителството и зърнопроизводителите ще бъдат решени”. Преди това той се закани, че ако изпълнителната власт не се справи със ситуацията, то ще се намеси законодателната. Кабинетът клекна пред т.нар. “терористи” веднага след апела на Пеевски. Напомняме, че така стана и със скандалния съветник на военния министър Тодор Тагарев - Емин Мустафа, който хвърли оставка чак след настояване на депутата от ДПС.

В крайна сметка земеделските производители обявиха край на протеста си и подписаха меморандум с МС. “По отношение на слънчогледа ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че сме обсъдили, че ще има определена квота за България и ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма”, съобщи на брифинг премиерът в МС Николай Денков след дискусиите с протестиращите “терористи”. За ембарго на други продукти не става въпрос. Премиерът подчерта още, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

Министърът на финансите Асен Василев уточни, че 150 млн. лв. от помощта, която се отпуска на земеделците заради Украйна, са отпуснати с постановление на МС, като предстои да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лв.

Малко преди това съпартиецът му Настимир Ананиев от ППДБ отрече думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС "на практика участва в коалицията". Решението на кабинета обаче се оказа факт веднага след заявката на Пеевски. В сряда и съпредседателят на Доброто - Христо Иванов също обяви пред медиите в НС, че “коментарите на г-н Борисов се отнасят само до него и неговата партия и неговите отношения с ДПС”. Той отбеляза, че Сараите сами са си дефинирали ролята и са казали, че подкрепят конкретни политики. "Коалиция с ДПС няма", побърза да се отрече публично Иванов.

“Коалиция няма, както виждате. Мисля, че се правят правилните неща. Ще видим нататък”, лаконично коментира самият Пеевски. “Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича. Всичко гоправим, защото това е едно евроатлантическо правителство", каза още той.

Борисов обаче отново настоя, че фактически става въпрос за съвместно управление. „Нека го наричаме с нови думи”, коментира лидерът  на ГЕРБ пред медиите в НС. „Можем да го наричаме сглобка, може механизъм, може некоалиция. Нито аз съм в коалиция с ПП и ДБ, нито с ДПС, но след петте избора се събрахме и решихме, че във втория мандат с премиер Денков, с техни министри, плюс Мария Габриел, някъде 10 зам.-министри от ГЕРБ, да управляват. С толкова малко депутати не могат да се направят никакви реформи, затова към тази некоалиция се прибавиха и колегите от ДПС”, обясни той.

Напомняме че кабинетът Денков-Габриел вече прокара поредица от решения в угода на Сараите, с които иначе „коалиция няма”. Така например близкия до Ахмед Доган - Ангел Забуртов пое отнетия от Лукойл Росенец барабар с другите ни пристанища, след като бе назначен от МС за шеф на държавното предприятие, през което минават милиарди. В неговата трудова биография е "ин хаус" поръчката за 350 млн. лв. за удълбаване на двата канала към пристанището на ТЕЦ Варна, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС. Добре запознат е и с концесията на Домусчиеви на част от пристанище Бургас.

Близкият до ДПС Пейчо Върбанов пък стана зам.-министър на земеделието с лесоресор. Той е прокаран от дясната ръка на агент на ДС. Агент Гора е бил 11 г.  в комунистическата тайна полиция, той е на 75 г. – т.е. отдавна в пенсионна възраст. Дългогодишният шеф на Югоизточното горско стопанство при кабинетите на ГЕРБ, а то е известно главно с плячкосването на Странджа с незаконна сеч и десетките милиони годишно от контрабанда на дървен материал, които минават през него, бе твърде близък до ДПС.

Освен това само преди седмици фирма на Сараите грабна поръчка за 162М лв. с ДДС от този кабинет. Шефът на МРРБ Андрей Цеков – дясната ръка на Асен Василев в ПП и кабинета, дава поръчка на групата от „обръча” на ДПС Хидрострой на арестувания при служебния кабинет (на 6 март 2023 г. за насилие и принуда за подписване на документи с невярно съдържание) олигарх Велико Желев.

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени