FACEBOOK

Още 100 млн. лв. бутаме в Марица – Изток 2 с 1,57 млрд.лв. задължения, на НЕК са 4 млрд.лв.

Цената на тока се вдига с 3%, за да платим всички ние решението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която издаде извънредна заповед, с която задължи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) – уж независим орган, но пък с изтекъл още на 2 април мандат, да включи в енергийния микс и държавната ТЕЦ Марица-изток 2 .

Което ще ни струва 100 000 000 лв. Само напомняме, че същата Теменужка Петкова извади от студения резерв Марица Изток 2 и му спря 60 000 000 лв., които отидоха при неработещите де факто ТЕЦ-ове на Доган и Ковачки.

Сега според предварителния доклад на регулатора централата беше оставена без квота заради високата цена на електроенергия й. Тази непазарна мярка, която формално е в изпълнение на решението на Народното събрание от януари тази година за поддържане на ТЕЦ-а, ще струва допълнително над 100 млн. лв. на енергийната система, които в крайна сметка ще бъдат платени от потребителите.

Какво прави Марица Изток 2 с нашите пари – освен касичка на ГЕРБ, финансира и непостигащия никакви резултати футболен отбор Берое. Само по това перо сумите са над 3 млн.лв. годишно, а достигат и до 5 млн.лв. Колкото общо държавата даваше за закрития от нея фонд за болни деца.

Трагично е положението с всички дружества в енергетиката, чиято статистика извади топикономистът Стоян Панчев, а задълженията им са на нашия гръб, макар да не се смятат в държавния дълг:

HEK - натрупана загуба в момента 1.29 млрд., задължения 3.92 млрд;
БЕХ - загуба 24.5 млн, 2.5 млрд задължения;

ТЕЦ Марица Изток 2 - натрупана загуба 822 млн лева, а дълговете - 1.57 млрд.

Общо, под държавното управление, тези стратегическите фирми в енергетиката са натрупали над 1.5 млрд загуби и над 9 млрд.лв. задължения за последните 10 години. Управлението на ГЕРБ, от което 6 години са само на Теменужка Петкова, по ирония на съдбата – счетоводител.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени