FACEBOOK

Ревизоро откри война: 5000 площадки за боклук преди мен

Славея Стоянова, новият зам.-министър на околната среда и водите е човекът, който най-дългогодишно се занимава с отпадъците в МОСВ, това е човекът, който стои в основата на издаването на всички санкции, помогна за спирането на ТЕЦ-ове, мощности. На практика това е единственият човек в министерството на околната среда и водите, която може да поеме този пост. Това съобщи пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Тази кандидатура трябва да е политическа, но след неколкократни разговори с Борисов стигнахме до съгласието, че това трябва да е човек от системата, който да може да влезе веднага и да се справи със задачите. Трябва да е и човек, който да е одобряван от всички. Няма време за политическо лице, което тепърва да навлиза в работата. Всички данни, които са изпратени на прокуратурата по аферата с боклука, ги е изготвила Славея Стоянова, уточни министърът. Никой не пожела да посочи политическа кандидатура – това е опасна среда – идват прокурори, задържат, ние помагаме, но като цяло служителите са стресирани, а Стоянова би могла в движение да влезе.

Знаем на какво подлагаме новият зам.-министър, понеже аз също съм го преживял. Вие утре ще чуете какво ли не, но истината е, че има безжалост и безпощадност към хората, които се издигат само защото са добри експерти.

Очаквам атаки към нея. „Предупредих я, че от утре животът й става различен. Че ще чуе за себе си какво ли не. Онзи ден обяснявах, че нямам нито брат, нито сестра, които живеят на село и гледат животни“.

Цялата процедура по отправянето на заловените в Бургас и Варна контейнери с боклук от България към Италия ги проведе Стоянова. Когато намериш отпадък в България и той не отговаря на изискванията, това е административно нарушение. Цялата процедура до отиването в Италия е административна процедура. В момента, в който италианската полиция получи документите, това вече става криминално деяние. То е там и се разследва там. Същото е в България - ако някоя от площадките за складиране на отпадъци извърши нарушение, ние го виждаме, но го съобщаваме на други компетентни институции, уточни Димитров.

Криминално престъпление е откритият преди дни в Червен бряг заровен отпадък – за момента не е ясно дали е опасен, но при всички положения не му е там мястото. Това е отпадък от чужбина, внесен преди 2-3 години, предназначен да се реализира в България някъде, или да се закопае у нас. На въпрос дали този боклук е част от схемата, в която участва и Красимир Живков, тъй като боклукът е открит близо до Плевен, министърът на околната среда и водите съобщи, че в околностите на Червен бряг има две площадки, в които също са открити редица нарушения. И по повод тези две площадки преди две седмици камиони с боклук бяха спирани да разтоварват на тези площадки – един беше задържан в Монтана, а другият беше спрян на границата. В България има много опити за такива нелегални неутрализации на отпадъци, тъй като ограничихме местата за изгарянето им на три завода – два циментови и един ТЕЦ. Открихме и нелегални депа в Пловдив.

В МОСВ се издават само нотификации, контролът е по места – така министърът на околната среда отговори на въпрос дали във ведомството му някой помага за нелегалния внос и преработка на отпадъци в страната. „Ако аз ви издам фактура, че имате кола, а вие сте се напили и сте катастрофирали след десет дни, аз ли съм виновен“, попита министърът.

Министерството се състои от 1803 души с всички служители на териториалните дирекции, аз съм четири месеца. Познавам хора само от 7-8 структури, които непрекъснато ми пращат писма срещу всичките си колеги в дирекциите, в които работят. Слушам всякакви неща, оплака се министърът. „Сред тях има и освидетелствани, ние оказваме съдействие на органите на реда“, допълни Димитров.

Има групи, които чрез Зеления списък – определен списък за внос без контрол, – са внасяли боклуци, но като дойдат на наша територия, се чудят къде да го скрият този отпадък. Това е проблем, който с години ще се опитваме да прекратим, уточни министърът.

Познавам Красимир Живков от три месеца, за тези три месеца той е изпълнил всичките ми указания, както е станало в годините назад – не знам. Нека всичко отиде в съда и досъдебното производство.

На практика в България има три завода, които се занимавам с обработка на стари, излезли от употреба, акумулатори. Само един от тях освен че ги рециклира, прави и нови. Проблемът е с малка част от отпадъците, които не могат да се рециклират у нас и се изнасят в чужбина. Фирмите-износителки получават разрешително от регионалните дирекции. Когато някой от тези заводи иска да внесе от чужбина или да ги изнесе, то той получава разрешение. Когато отиде в чужбина, трябва да получи документи, че наистина ги е изнесъл. И всъщност криминалното деяние е за това да извършва дейност, за която няма инструменти, но има разрешително. Или обратното – има всичкото това, но няма разрешително.

От трите завода в България два само преработват стари акумулатори, а този на братя Бобокови прави и нови – тоест, те имат най-модерните мощности. Но какво е станало с отпадъчните вредни продукти и дали са ги изнесли в чужбина, – това тепърва прокуратурата ще установи. „Това е много слаб момент – смятам да помоля НС от този момент нататък – защото у нас има 5000 площадки, те са раздавани на килограм – такава площадка да получи разрешително едва когато има Акт 16. Само така нотификациите за внос на отпадък ще отговарят на комплексното разрешително“, допълни Димитров.

Длъжностни лица са издавали разрешителни в нарушение – на една площадка е записано, че има техника, машини, а когато отиде полицията, установява, че там дори няма ток и вода. Длъжностните лица са от регионалните дирекции, уточни министърът.

Никой не може да провери 5 хиляди площадки, защото разрешителните им са раздавани на килограм. Те може да са работили 1-2-5 години, но след това да са разпродали всичко и ние им даваме разрешително да внасят отпадък, а те нямат капацитета да го преработят. Тези дни очакваме да дадем разрешително на огромна площадка, която да събира повече отпадъци от този на град София, допълни Димитров. Всички отпадъци от град София са 25 хиляди тона, и изведнъж идва човек, който иска да внася от чужбина почти 25 хиляди тона, да видим как ще протече това бъдещо производство, допълни министърът.

Опасните отпадъци не са проблем, а тези, които са незаконни за горене – главният прокурор Иван Гешев вече предприе стъпки за ограничаването им, и то успешни мерки. Ще видим тези фирми, които преработват и изкупуват стари акумулатори. Проблемът е, че да отнемеш безсрочно разрешително е изключително трудно – трябват два акта на площадката, те се обжалват три години, след които собствеността се сменя. „На запад не допускат това, ние сме изобретателни. Трябва промени в закона за закриването на тези площадки, но това пък би противоречило на европейските правила“, допълни Димитров. Ако отнемем разрешително, още на другия ден ще се наредят стотици фирми да кажат, че ги ощетяваме и спираме вноса на суровините им, уточни министърът.

Регионалните дирекции, раздавали разрешително на килограм, са си били държава в държавата. Предложил съм на премиера в МОСВ да бъде създадена нова структура, кото да контролира регионалните дирекции на МОСВ, какво и съм дал 20 дни на новия зам.-министър да ми представи нов начин на работа на Координационния център в МОСВ, допълни министърът на околната среда и водите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени