FACEBOOK

Вижте какво става с ТЕЦ София

"Искам да ви разкажа за това, което ще се случва на територията на ТЕЦ-София, но без политиката в него. Без да се налага да пиша за партийни недомислици и да се възмущавам от купища лъжи, които имат за цел само да насаждат безпокойство.

Мисля, че темата си заслужава, защото освен важна за екологията и икономиката е възможност за нашия град да има още едно лице, красиво, артистично и разпознаваемо.
И моля за търпения, че пак ще ми се наложи да е по-дълго, отколкото е прието тук.
И така:

Чисто, икономично, високотехнологично и дори арт. Това е бъдещето на отпадъците на нашия град. Краткосрочното бъдеще. Официално се нарича „Инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF“ или така наречената 3 фаза на „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община“(първите две отдавна работят).

Хората от кварталите около ТЕЦ „София“, които ходиха да я видят „на живо“ в центъра на австрийската столица я наричат „Виенския завод“. Всъщност, не е виенски, нищо че там си имат няколко такива инсталации. Защото в европейските градове са разположени още над 400 такива, и съседите от Белград се готвят да са направят такава. Нашата инсталация е проектирана от датската компания Ramboll A/S с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Ramboll A/S имат проектирани 70 такива инсталации в Европа, САЩ и Азия.

Всички тези инсталации са в големите градове, до жилищните райони, защото осигуряват топлоенергия и електроенергия. На ниски цени.
Зад този софийски проект стоят усилията на много хора(експерти, еколози, енергетици, професори от университети, политици, кметът Фандъкова и хора от северните квартали), които искат по-чист град, модерно оползотворяване на отпадъците, което носи средства на града и на домакинствата под формата на топлоенергия и електроенергия, които направиха така, че да спечели проект на обща стойност 157 538 011 евро без ДДС.

Впрочем, този проект е факт, защото Европа го прие, тъй като отговаря на най-съвременните технологични и екологични изисквания. Никой не иска съседът да го замърсява, нали.

Какво ще се случи, когато инсталацията, която вече си има и адрес, стане факт:
Ще е чисто. Защото намаляваме под 10 на сто отпадъците за депониране. Вече е време да сложим край на тази практика.
Ще е екологично. Защото няма повече да позволяваме отделянето на замърсители във въздуха. Емисиите от ФПЧ от ТЕЦ „София“ ще са с 9,6 по-малко. А тези от въглероден оксид със 7%.

Ще е икономически изгодно или ще сме част от общия процес на кръговата икономика. Просто казано, ще произвеждаме от отпадъците 55 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства и 19 MW електро енергия за 30 000 домакинства. Всички икономии и ползи, които проектът ще реализира ще бъдат насочни към гражданите на столицата, тъй като по-ниските разходи ще доведат до по-ниска цена на топлинна енергия (прогнозно с близо 4% спрямо действащата от 01.05.2020 г. ).

Спестяваме: 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която заложена по норматив на 95 лв. на тон; 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво, безплатно за “Топлофикация София” ЕАД; 16 млн. лева от природния газ, на година, който заместваме РДФ-гориво, по цени към 2020 г. ; намаляване на разходите за закупуване на въглеродни емисии с близо 120 000 тона или над 5 млн. лв. годишно; 11 млн. лв. на година, които в момента плащаме за транспорт и оползотворяване на РДФ-горивото от завода за отпадъци.

Инсталацията ни е арт атракция. Защото има красив дизайн и може да се превърне в място за толкова много култура, спорт, социални дейности и каквото още градът реши. В Копенхаген могат да карат ски на своята инсталация. И това изобщо не е екзотично.

Инсталациите от този вид по света са големи, присъствието им в силуета на града е мащабно, запомнящо се и на всякъде се превръщат в градски символ, олицетворение на екологичната и културната еволюция. Тези инсталации осъществяват синтез между екологично съоръжение и обществената културна потребност. Тези инсталации брандират локациите и градовете, в които се изграждат. Защо не и забележителен GOOGLE отпечатък! Проектът в София предоставя възможност да получим място, което да се превърне в още един символ на града, място което се отъждествява със столицата.

И накрая:

Не вярвайте на фейк новините и хейтърите, които ни заливат с информация, че проектът може да е модерен и високотехнологичен, но понеже сме българи няма да ни се получи. Това е недопустимо и обидно като теза.

Не вярвайте на тези, които, често пъти по лобистки подбуди, разказват, че е най-добре да си караме отпадъците в частните заводи за преработка.
Не се подавайте на еколози с партийни пристрастия, които внушават, че София винаги ще е мръсна, защото е в котловина, а ние нямаме даденостите на Скандинавието или на Виена. Защото там всичко е възможно, а у нас – всичко е зле. Абсурдно е!",
пише общинският съветник Малина Едрева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени