FACEBOOK

Отложиха със седмица избора на кмет на Кр. село, и.д. остава живеещият в общинската сграда зам. без образование и стаж

Възловият софийски район Красно село с неговите близо 100 000 жители остават без кмет поне още седмица, след като след близо 4 часа прения по точка първа – именно този избор, градският ни парламент не можа да излъчи победител.

Всичко се разви според предварително описания сценарий от 19 минути. Накрая се стигна до гласуване на претендента от БСП Николай Николов, който на редовните избори не можа да се класира за малко – 88 гласа, срещу отстранената вече от съда Росина Станиславова от ДБ. Сега сините застанаха зад бившия юридически съветник на застроителите от НИКМИ Борис Милчев. Двамата полюсни кандидати изкараха съответно 13 и 10 гласа, като събраха вота на своите групи.

Представителите на ГЕРБ и Патриотите – мнозинството в СОС се въздържаха. Според тях, за разлика от мнението на повечето юристи, включително члена на Конституционния стил, ексминистър на правосъдието, съавтор на конституцията и автор на множество закони в дългия си депутатски стаж Янаки Стоилов, само заместник на досегашния кмет може да бъде и.д. до избора на нов титуляр наесен.

Бившият съдия и сега независим съветник, след раздялата си с Демократична България, Методи Лалов подложи на гласуване сегашните трима заместник-кметове. Близкият на Росина Станиславова друг независим съветник – Борис Бонев не взе инициативата. По-рано той, иначе толкова активен в заседанията дори на комисии, в които не е член, пропусна заседанието на съответната, която обсъждаше съдбата на паметника на Съветската армия.
Един от замовете обаче така се изказа пред СОС, че за да има мир, заседанието беше прекратено, като Столичният общински съвет ще се събере за нова извънредна сесия идния четвъртък.

Така временен кмет остава де юре Николай Веселинов, а де факто неговата дуетна половинка в работата и в живота Росина Станиславова, отстранена от съда за зловещ конфликт на интереси. Апропо, тя така и дойде на власт – в нарушение на закона съпругът й беше представител в секционна комисия. Отстраняването й обаче беше, след като взе със заплащане дъщеря си да работи по европейски проект, ръководен от кметицата и нейна майка. Също в нарушение на правилата, храната, осигурявана на бедните по него, се оказа само веганска, което не е допустимо по нормите, но пък налага житейско виждане на Станиславова.
Напомняме, че Веселинов постъпва като неин заместник кмет в края на 2019 г. без нито един ден трудов стаж, както пише в договора му, показан надлежно от нас черно на бяло. Той няма и висше образование, макар дори в официални документи да е подписван кой знае защо като „архитект”, а така да се представя и на официални срещи.

Последно немалко независими един от друг източници ни информираха, а Станиславова не отговори дали Веселинов обитава помещения в сградата на общинската администрация като жилищни. Това, разбира се, не е позволено нормативно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени