FACEBOOK

Оставка без дата от Горанов по 60 000 000 причини?

Министърът на финансите Владислав Горанов е депозирал оставка без дата пред премиера, научи 19 минути от информирани източници. Това означава, че той прехвърля отговорността на министър - председателя, който да реши кога е точният момент да вземе главата на човека, който се виждаше един ден в креслото му. Веднага се обърнахме за коментар към медийния съветник на премиера Севделина Арнаудова. Тя не потвърди, но и не отрече, като точните й думи са: "нямам такава информация". Смята се, че има над 60 000 000 причини за оставката.

В петък премиерът направи коментар по темата вземани ли са пари от Васил Божков, че самият той се кълне, че не е вземал нищо, освен 1 пура, но носи отговорност само за себе си. Ясен намек към Горанов, който е другото име, описано от бизнесмена в сигнала му до прокуратурата. При това намекът е втори от устата на Борисов, след като преди седмици той покани министъра да си ходи, ако не е съгласен с намаляването на ДДС за храната в заведенията. Не е ясно дали оставката не е дадена още тогава.

Напомняме, че прокуратурата започна разследване по сигнал на Васил Божков, който твърди, че има доказателства и свидетели за предаването на бонуси на министъра, който е пряко отговорен по ресор за изтичането на 700 000 000 лева - сума, установена от магистратите. Публикували сме заповедта, подписана лично от Горанов, която определя размера на таксите за лотариите, от които се получава и разликата, ощетила хазната. Оправданията му с Комисията по хазарта, приела стотици отчети на лотарията без забележки няма как да минат, при положение, че съставът и работата на органа е на директно негово подчинение и избор. Не е обяснимо защо след задължителната по закон стратегия за таксуването на хазарта, която е трябвало да направи до февруари 2015 г., до момента тя не е известно да съществува. Поради което и таксите остават 5 години, каквито са в заповедта му.

Напомняме още, че срещу Горанов се води разследване, което от прокуратурата бе прехвърлено в специализираната прокуратура - лош знак според юристите, за безвъзмездното обитаване от 2012 г. в апартамент на бизнесдама, с която няма никаква роднинска връзка, но чийто син е назначил в повереното му министерство и то в комисия по обществените поръчки.

Неплащането на наем, без да може разумно да се обясни по каква причина - Горанов има няколко собствени жилища, е ощетило държавата в особено големи размери като дължим данък. Интересно по казуса е също как със скромна заплата като чиновник в Министерството на финансите - 600 лв., и след това заместник - министър - 1200 лв., той успява за броени години да изплати огромен кредит за закупуването на старите си жилища - стотици хиляди лева към Банка ДСК, която му е била подопечна при работата му по държавните разплащания във ведомството, в което е работил като отговорен именно за това. Любопитно е, че същата банка финансира и други имотни покупки на хората от властта - случаят, който се разкри през уикенда е за къщата на медийния съветник на премиера и съпруга й - бордовик в държавната фирма Булгартрансгаз, но тепърва ще имаме публикации по темата.

Горанов отказва коментари и по стресиращи свои придобивки като например притежаването на часовник на стойност над 18 000 евро, което се равнява на нетната министерска заплата за цяла година към момента на придобиване. Той няма как да го е получил като подарък по закон, а ако е - следва да каже от кого.

В момента, разбира се, много по-голям проблем е липсата на адекватна реакция и план за идващата световна криза. Със закъснение повече от месец той сподели очаквания, че можем да имаме дори ръст, а в най-лошия случай - спад от 3% на БВП, при положение, че всички прогнози са за 6 - 10% срив. Преди това имахме признато от НСИ натъкмяване на икономическия ръст. Данните, не само личните, но и кредитни, осигурителни и др. на 5,1 млн. българи изтекоха при елементарен пробив на НАП, за което и досега не е потърсена сметка ни никого, а дори бяха раздадени и многомилионни бонуси в подчинената му приходна агенция. В другата - Митници, за първи път от 30 г. годишният отчет се забави с 5 месеца. И се оказа, че има 26% спад на разкриваемостта на контрабандни цигари при 8% увеличен внос.

При наркотиците той е около и над 50% за отделните видове, а коката за 2019 г., която показва ръст, е 10% само от намереното в гардероб в Студентския град преди дни. Изобщо не подхващаме темата за държавните бензиностанции, които министърът предложи, за да оправдае липса на контрол върху петролния сектор, след като сам от 2009 г. е отговорен за събираемостта от акцизи. Заложените от него в бюджета средни цени на нефта от 58-62 долара при 33-42 на останалите страни, ще доведат до други милиардни загуби за хазната на фона на катастрофата след К19


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени