FACEBOOK

Горанов се е уличил в неспазване на закона за хазарта в отговор на депутатски въпрос

Финансовият министър Владислав Горанов се е самоуличил в неспазване на закона за хазарта , след последната му поправка от края на 2014 г ., за която 19 минути вече писа. Тя става буквално две седмици след формирането на кабинета Борисов 2. Явно е била най-важната работа на авторите на проекта, начело с шефката на бюджетната комисия МенТа Стоянова и на цялата държава.

Само напомняме, че по същата линия първия закон, приет след идването на Борисов 1 от първото мнозинство на ГЕРБ беше за културното наследство, който легитимира частните колекции.

Какво е общото между двата закона? Че са в полза на бизнесмена Васил Божков.

Според поправката в Закона за хазарта от МенТа Стоянова, както вече 19 минути писа, в срок до 28 февруари 2015 г. правителството е задължено да изработи цялостна нова стратегия за облагане и развитие на сектора като отговорен е именно финансовият министър. Напомняме, че законът, който така измива ръцете на депутатите, е приет с гласовете на ГЕРБ, патриоти и дори Реформаторския блок.
Една година по-късно червеният депутат Георги Свиленски пита министъра на финансите какво става с въпросната стратегия и защо не е публикувана.
В свой отговор до народния представител, цитиран надлежно в предаването Студио Хъ на Тошко Йорданов по телевизия 7/8, Горанов обяснява, че стратегията му е готова.

Интересно е, че 4 години по-късно и цели 5 след поставения от закона срок, тя така и не е налична, което е нарушение на този закон, както заяви пред водещия проф. Румен Гечев от БСП. А въпросната стратегия не е секретна.

Той обяви, че опозицията – единствената останала е червената партия, в следващите дни ще отправи каскада от въпроси към министъра на финансите във връзка с изгубените от хазната 700 млн. лв. от игрите на щастието в полза на частните лотарии.

Както депутатът обясни и то е факт: Комисията по хазарта, за разлика от други комисии като КЕВР например, не е избрана от парламента и независима, тя е подчинена и под разпореждане на министъра на финансите. Еднолично. И няма как нещо да е ставало в нея в продължение на петилетка и той да не е знаел или да не си спомня за него.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени