FACEBOOK

Няма пряка военна заплаха: Г. Донев

“Обявената частична мобилизация от президента на Русия води до ескалация на напрежението”, заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев. Той подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

Премиерът коментира и санкциите към Русия като заяви, че е “нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от ЕС”. Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по темата. "Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България", подчерта Донев.

“Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО”, категорично изтъкна той.

Служебният премиер заяви още, че няма отказ от преговори с Газпром. "Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията", посочи Донев. “Несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия”, подчерта той.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени