FACEBOOK

Няма документи за събаряне на строежа на Алепу: Инвеститорите

“До 15 март 2022г. няма заповед за премахване на укрепителното съоръжение на плаж Алепу и не сме били уведомявани за започнало каквото и да е производство”, заявиха в позиция от От фирмата-инвеститор, която строи обекта.

Не сме получили никаква официална информация от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), категорични са от компанията. В открито писмо до медиите Стоян Василев, собственик на Блек Сий Фемили Резиденс ЕАД пише, че няма дори неофициални съобщения.

От фирмата уверяват, че подават искания до всички отговорни институции, за да получат официална информация за предприетите действия и да им бъдат връчени административните актове, въз основа на които органите на ДНСК възлагат експертиза за премахване на изграденото съоръжение. На предложенията им за среща министрите не откликвали.

“Строежът не може да се квалифицира като незаконен, защото няма нито един акт, на която и да е институция в тази посока”, подчертаха от компанията.

“Решението на ВАС няма общо с преценяване на "законността" на строежа, тъй като този въпрос е вън от предмета на делото. С това си решение съдът нито е обявил, че завършеният първи етап е "незаконен строеж", нито е разглеждал заповед за премахването му”, пише в позицията.

От фирмата напомниха също, че съоръжението е въведено в експлоатация с разрешение, издадено от самите органи на ДНСК.

Същевременно Василев продължава да твърди, че това не е скрит хотел, а “укрепително съоръжение”, което със своите контрафорси възпира активно свлачище.

"Също така за пореден път подчертаваме, че желанието да се запази съоръжението, като се махнат някои контрафорси е невъзможно, без да се компрометира цялата конструкция, както е видно и от становища на Геозащита и МРРБ от 2020 г.", пише в откритото писмо.

Едва часове след въпросната позиция от ДНСК обявиха, че възлагат на УАСГ да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността Алепу. Именно това е първата стъпка за премахването на строежа, която явно тепърва предстои.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени