FACEBOOK

Няма да си дам имунитета доброволно: Борисов

Прокуратурата си спомни за Барселонагейт, а Доброто брани лидера на ГЕРБ

Софийската градска прокуратура предложи на обвинител №1 Иван Гешев да поиска депутатския имунитет на експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. След 3 г. размотаване държавното обвинение внезапно извади казуса около къщата в Барселона, в която живееше бившата манекенка Борислава Йовчева.

Сега прокуратурата обяви за събрани данни за пране на пари, заради които Борисов трябва да бъде разследван. От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият премиер е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

„Две години бях без имунитет. Сега категорично няма да го дам, защото трябва да си сляп, за да не виждаш какво се случва в момента. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания ", обяви самия Борисов в коментар за т. нар. Барселонагейт. Той беше категоричен, че няма да отстъпи пред прокуратурата, тъй вижда в атаките срещу него и ПП/ДБ опит да се провали съставянето на кабинет.

"Целта е да няма правителство. Трябва да има правителство с нормално мнозинство, защото хаосът е огромен. Съдебната реформа си има цена. Ние приехме закона за контрол на главния прокурор и започнаха атаката по партията на промяната. Изтече записът… Аз не мога да говоря за ДПС. Преди една седмица казаха, че трябва да има мнозинство. Те трябва да бъдат въвлечени, за да има конституционно мнозинство", коментира Борисов.

Според лидера на ГЕРБ изтичането на скандалния запис от Националното заседание на Промяната не е случайно. "Кога някой си е давал имунитета и му е назначавана охрана? Трябва да погледнем и от тази гледна точка", попита Борисов, визирайки Радостин Василев – Гела, който извади въпросния аудио файл. Напомняме, че депутатът-отцепник е пазен от МВР след получени заплахи след публичното огласяване на записите.

Междувременно Борисов получи подкрепа от бившия си опонент Кирил Петков, който само година по-рано лично разпореди да бъде извършен незаконен арест на лидера на ГЕРБ. Припомняме, че на 17 март 2022 г. Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 ч., без да им бъде повдигнато обвинение. Казусът получи международен отзвук и критики.

„Вярваме в истинското правосъдие, но то не трябва да е бухалка", заяви сега Петков пред журналисти по време на протест пред президентството.

Привърженици, около 500, на ПП/ДБ се събраха на Дондуков 2 заради недоволството си от думите на президента Румен Радев, който призова да не се осъществява втория мандат за кабинет. Припомняме, че в понеделник по време на връчването на папката на Николай Денков, държавният глава заяви, че според него това е нецелесъобразно. Поводът за думите му са въпросните записи, разпространени от Гела. Той добави, че трябва да им връчи мандата, защото е призван да спазва Конституцията.

Егор Глазунов

Снимка: БНТ


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени