FACEBOOK

Нинова върна неизпълнен мандат за 4-ти път

Срещата на Дондуков 2 продължи 2 мин.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова офицално върна на президента Румен Радев третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-то НС. Напомняме, че за последните 2 години това е четвъртият пореден провал на Левицата да сформира редовен кабинет, който отново ни праща на поредните предсрочни парламентарни избори.

Радев прие мандата на социалистите без критики. Той дори ги похвали за старанието и им пожела успех на предстоящия вот. “Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на правителство в една много сложна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни избори, пожелавам ви успех на тях”, каза той.

Пред президента Нинова обясни, че партията й е положила нужните усилия. "Направихме всичко необходимо за изпълване на мандата. Поканени бяха всички партии - става ясно, че не се събра съгласие за излъчване на редовен кабинет", каза тя и върна третия мандат.

Срещата на Дондуков 2 продължи около 2 минути, на нея присъстваха и зам.-овете на соцлидера: Кристиан Вигенин, Георги Свиленски и Иван Ченчев.

Предстои Радев да вземе решение кога да разпусне 48-то НС и да определи дата за предсрочни парламентарни избори. Засега заявената дата от ЦИК пред НС и президента е 2 април. Така най-вероятната дата за разпускане на парламента е 2 февруари. Очаква се той все пак да остави още малко време на депутатите да приемат докрай някои законодателни промени, свързани и с Плана за възстановяване, и с НК. За изборните експерти датата 26 март не е вариант, тъй като се оказа, че има проблеми с доставката на хартия за бюлетините от машини.

"Конституцията не определя конкретен срок, затова ние слушаме специалистите, които казват, че трябва възможно най-бързо и веднага да се разпусне парламента. Другото би било по ръба на Конституцията, но решението ще вземе Радев”,Нинова след срещата. Тя подчерта, че вина за неуспеха носят всички формации и институции.

 “НС, партии, президент - провалът за съставяне на кабинет с третия мандат е общ. Виновни са всички партии”, коментира тя.

Припомняме, че решението за връщането на мандата бе взето след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ПГ в края на миналата седмица, след като стана ясно, че БСП не може да събере мнозинство за излъчване на правителство. На лидерската среща, организирана от Нинова тогава, Бойко Борисов бе категоричен, че не може да подкрепи мандат на Левицата, но обеща да поиска от партията си разрешение да преговаря с БСП за техническо експертно правителство (в рамките на нов парламент). А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ видя в срещата основа за диалог и разбирателство и в следващото НС.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени