FACEBOOK

Никой не иска да оглави спецпрокуратурата

На фона на честите кадрови рокади в ръководството на Специализираната наказателна прокуратура се оказва, че няма желаещи за шефския пост в спецобвинението. Срокът за подаване на документи за конкурса за административен ръководител на спецпрокуратурата изтече в понеделник – 29 юни, но такива не са постъпили във Висшия съдебен съвет, показа проверка на lex.bg. Това налага Прокурорската колегия да открие нова процедура.

Ръководното място в спецпрокуратурата беше овакантено през май, когато Димитър Франтишек Петров подаде оставка. Той се задържа по-малко от година на поста, който наследи от Иван Гешев. За оставката на Франтишек главният прокурор обясни, че се дължи на проблем, който "в краткосрочен план му пречи да се концентрира върху длъжността".

След освобождаването на Франтишек за и.д. административен ръководител беше назначен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура. Той обаче също не се задържа дълго - само месец. Преди седмица Прокурорската колегия избра бившият градски прокурор на София Христо Динев за временен шеф на спецобвинението.

Иван Гешев заяви наскоро също, че голямата натовареност, както и „атаки от вербален характер от кръгове, свързани с обвиняеми и подсъдими лица, кръгове с политически интереси, медийното им отражение“, водят до "амортизацията на административния ръководител“.

Откакто е създадена, Специализираната прокуратура няма нито един началник, който да е изкарал пълен мандат. Първият ѝ шеф Светлозар Костов през 2015 г. беше наказан от ВСС и освободен заради нарушение на етичния кодекс.

В началото на юни беше рестартиран за трети път и конкурсът за шеф на Апелативната специализирана прокуратура - пост, който е без постоянен ръководител от март 2018 г. Първият опит за назначаване на административен ръководител се провали след оттеглянето от състезанието на тогавашния градски прокурор на София Емилия Русинова. На 20 май т.г. пък Прокурорската колегия нито един от двамата останали в надпреварата кандидати, а соченият за фаворит Николай Найденов се оттегли.

СНИМКА: Румяна Тонeва


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени