FACEBOOK

Задържаха братя Бобокови заради схемата с отпадъци

Братята Пламен и Атанас Бобокови са задържани. Собствениците на "Приста Ойл" са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци и данъчни престъпления, съобщава БНТ. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери. Според източници на телевизията двамата са задържани с полицейска заповед за 24 часа. Предстои да се прецени дали и какви обвинения да им бъдат повдигнати, като в случай, че бъдат привлечени като обвиняеми, е възможно арестът им да бъде удължен до 72 часа, както и да се иска постоянното им задържане.

Пиарът им Ани Александрова коментира: "Братя Бобокови са дългогодишни индустриалци. Изрядни данъкоплатци, сериозни и отговорни работодатели, с безупречен международен авторитет, които в своята дейност винаги са се ръководели и от закона. Затова сме и крайно изненадани от действията на прокуратурата и на този етап нямаме никаква представа от какво са продиктувани те".

Тя добави още: "Във връзка с тиражираната, непроверена и еднопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната. Не само това, но и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са. И заедно със своите екипи и в настоящия момент, в който разговарям с вас, оказват пълно съдействие на органите на властта".

По-рано беше задържан зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци - в това число и опасни.

Заедно с Живков в схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен.

Именно там в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия.

Прокуратурата разследва злоупотреби с отпадъци по две линии. През деня имаше проверки на службите както в офисите на братя Бобикови, така и в МОСВ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени