ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Има такъв народ - Слави Трифонов
Изправи се! Мутри вън! - Мая Манолова и Триото
Демократична България
Републиканци за България - Цв. Цветанов
ВМРО
НФСБ - ВОЛЯ
АТАКА
Възраждане
България на труда и разума - БТР
Други
Не съм решил/а
Няма да гласувам

резултати
FACEBOOK

Спецпрокуратурата подхваща ТЕЦ-а на Доган

Държавното обвинение ще провери сигнал за продажбата на ТЕЦ Варна, която е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, пище Сега. В края на м.г членът на Сената на парламента на Чехия Лукаш Вегентнехт сезира Софийската градска прокуратура. Сигналът му е за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на топлоцентралата, която в края на 2017 г. беше придобита от бившия транспортен министър в кабинета Орешарски Данаил Папазов.

Не е ясно защо случаят с ТЕЦ Варна попада в компетентността на специализираното звено на държавното обвинение. Неговият говорител прокурор Кирил Пейчинов отказа да даде подробности пред Сега с аргумента, че не е запознат с казуса. Според чешкия сенатор сделката между държавната енергийна компания ЧЕЗ груп и Папазов преди две години е извършена на много по-ниска цена от реалната. „Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред Свободна Европа.

Припомняме, че ЧЕЗ купува ТЕЦ Варна през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продава през 2017 г. за 48.5 млн. евро на Сигда, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от ТЕЦ Варна са официално собственост на Доган срещу 3 500 лв.. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 40 млн. евро“, твърди още сенаторът. Той коментира, че „ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на ТЕЦ Варна с ниската му ефективност". "Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, уточнява Лукаш Вегентнехт.

Междувременно властта се погрижи топлоцентралата във Варна да носи максимална печалба на Доган, подчертава Сега. След като държавната ТЕЦ Марица-изток 2 изненадващо се отказа от вече спечелен договор за поддържане на студен резерв, централата в морския град получи 27.7 млн. лв. за осигуряването му. В края на юли м.г. стана ясно, че предприятието ще лапне още 26.5 млн. лв, за да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г. Освен това правителството изненадващо реши да реконструира за сметка на данъкоплатците канала към пристанището на ТЕЦ Варна. За целта бяха отпуснати 220 млн. лв., с които ще се плати драгирането на плавателния коридор до порта.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени