FACEBOOK

След като източи водата, Ковачки отрови Перник с ТЕЦ-а си

След като Топлофикацията от кръга на Ковачки е едно от двете предприятия, източили с мълчаливото съдействие на властта питейната вода на Перник, който вече пие и се къпе само с тиня, ТЕЦ-ът от същото съзвездие отрови и въздуха на областния център само на 16 км от София.

Регионалната инспекция по околната среда обяви, че в центъра са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/куб. м/. Превишенията са регистрирани на 15.01.2020 г., от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999,13 мкг/куб.м, е регистрирана в 07.00 ч. След съобщението местната община свика директорите на детските градини и училищата, за да обсъдят мерки за защита на децата.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, предупреждава екоинспекцията в Перник. Оттам добавят още: "При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа.

Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на серен диоксид в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа".

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работата на ТЕЦ Република към Топлофикация Перник АД, посочват от инспекцията. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум. Коет към обяд вече даде резултат и опроверга контра пиара, че хората сами си били виновни.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени