FACEBOOK

Не се отказваме от Шенген: Гълъб Донев

“България не се е отказала от Шенген, въпреки заявените намерения на Нидерландия и Австрия”, заяви премиерът Гълъб Донев по време на среща по темата в МС. „Разполагаме с още 3 дни, в които няма да пестим усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позицията на тези страни”, категоричен бе той.


"Ще продължим активната и последователна работа с партньорите с цел да постигне вземането на положително решение за България. В зависимост от изхода на предстоящото заседание на Съвет правосъдие и вътрешни работи правителството ще има готовност да вземе съответните решения, включително да разгледа и ответни мерки. Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост. Напротив, вярваме, че все пак разумът и позитивната воля на огромното мнозинство от държавите членки ще надделеят", посочи Донев.


“Критериите за Шенген са изцяло покрити технически от България още през 2011 г. Независимо от това в последните месеци бяха извършени 2 проверки, организирани от ЕК. Резултатите от тях отново показаха, че страната ни покрива всички критерии“, напомни служебният премиер.
„Изразените от премиера на Нидерландия резерви, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на ЕК, противоречат на позициите на всички държави членки и на недвусмисленото становище на ЕП“, заключи Донев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени