FACEBOOK

Нидерландия ни е спирала за Шенген, защото сме лъгали: Петков

С нидерландския премиер Марк Рюте говорихме за Шенген. Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали и няма довери. Сега трябва да изградим доверието отново.Това заяви българският премиер Кирил Петков, който е на среща с лидерите на ЕС и партньорите от НАТО в Брюксел, предаде бТВ.

Трябва да изградим ново ниво на довери. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче, допълни премиерът.

По думите му България номинално е изпълнила изискванията за вход в Шенгенското пространство, но не и ефективно - трябва реално да се спре контрабандата и да се подобри контрола по границата ни.

Новото българско правителство ще покаже, че прави това, което обещава. Да гарантираме, че не само като закони, но и като истинско изпълнение го постигаме. Обещах, че ще започнем сериозен диалог и сфери, които те виждат като потенциални дефицити да се опитаме да работим по тях веднага, каза Петков.

Освен с нидерландския премиер Марк Рюте българският министър-председател е говорил с германския канцлер Олаф Шолц, а акцентът е бил български магистрали и германски инженери, защото е всеизвестен германския опит в пътното строителство.

ЖП транспортът и влаковите линии пък са били тема на разговор президента Еманюел Макрон, а целта е да се ползва френската експертиза в тази област. Двамата са обсъдили и възможностите за сътрудничество в ядрената сфера и бъдещето на ядрената енергетика.

Българският премиер е разговарял в Брюксел и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

Обещах, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, за пръв път ще може да го прави без посредници, без брокери, а директно от държавата, съобщи Петков.

Скоро се очаква посещение не египетското правителство в България, за да се запознаят с оръжейната ни продукция. Обсъден е и възможен внос на втечнен газ от Египет у нас.Похвала от Руанда за борбатани с корупцията.

Президентът на Руанда Пол Кагаме е споделил пред Петков, че пътят, по който българският министър-председател е тръгнал в борбата с корупцията е много верен и е дал пример с неговата страна, че вече са на 52 място по този показател, а страната е била на 152 място. Кагаме е казал на Петков, че не се таргетират малките хора, които правят корупция, а се таргетират големите босове, защото всичко тръгва отгоре."


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени