FACEBOOK

Хърватия – 6 г. след нас в ЕС, а вече в Шенген

Хърватия, която влезе в ЕС 6 години след България, за разлика от нашата страна вече получи „виза“ за влизане в същинската европейска зона за свободно движение на хора и капитали Шенген. Балканската република експресно се класира за нея, докато въпреки всички обещания от наша и от страна на Брюксел, ние сме далеч от членство.

Напомняме, че последно по време на европредседателството ни немският канцлер Меркел заяви да очакваме включване през първата половина на 2019 г. „поне по въздух“. В същото време премиерът Борисов категорично отказа предложението Мария Габриел или Кристалина Георгиева да заемат поста Върховен представител по външната политика на ЕС при пазарлъка за висшите постове в Съюза, което би ни гарантирало бързо придвижване, дори в пакет с хърватите.

Тогава той обясни, че такова комисарство не ни е нужно, понеже в него нямало пари, дори не успя да цитира правдиво конкретната титла на възловия пост. По същество той е вторият най-важен в ЕС след председателя на Европейската комисия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени