FACEBOOK

Не връщат мониторинга, това е само доклад: Външният

“Механизмът за сътрудничество и оценка над България не се връща”, заяви на брифинг министърът на външните работи Николай Милков. “Това е спекулация. Той е прекратен. Тук става дума за доклад, който е по механизма за върховенството на правото, който се подготвя за всички държавни членки на ЕС. Няма връщане на механизма и няма да има. Той не е актуален и няма да се изготвят такива доклади нито за България, нито за Румъния”, подчерта шефът на МВнР.

Припомняме, че в края на миналата седмица се появи информация, че България ще бъде обект на нов доклад, чрез който ЕК ще сумира свършеното в борбата срещу корупцията от 2019 г. насам. Тогава Механизмът за сътрудничество и проверка беше спрян, но не и формално прекратен.

"Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура (за Шенген), когато започне да се разглежда тя в средата на годината", призна самият Милков преди дни. По думите му, ако докладът удовлетвори Нидерландия, то в този случай страната ни има шанс да стане член на Шенген през есента.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени