FACEBOOK

ЕК връща мониторинга, Шенген задълго се отложи

България ще бъде обект на нов доклад на ЕК, който ще разгледа постиженията на страната от 2019 г. насам, когато бе прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка, стана ясно от отчета на служебния външен министър Николай Милков. Въпросният документ трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона и на практика отново може да се окаже спънка за Шенген. Това означава връщане към спряното вече наблюдение на ЕК по механизма.

"Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура (за Шенген), когато започне да се разглежда тя в средата на годината", призна Милков. По думите му, ако докладът удовлетвори Нидерландия, то в този случай страната ни има шанс да стане член на Шенген през есента.

Милков смята обаче, че България и Румъния се оказват заложници вътрешните противоречия в Европа. "Заради това, че Шенген не работи както трябва, трябва да бъдат наказани тези, които са извън него. Това е парадоксът. Австрийската позиция е продиктувана от оценката й за неефективност на механизмите на Шенген и по-скоро претенциите на Виена са към ЕК ", обобщи той.

Милков смята, че европейските държави са възприели наратива, който Нидерландия и някои други скептични държави са успели да прокарат, а именно, че механизмите за върховенство на закона са част от оценката за членство в Шенген.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени