FACEBOOK

НОИ временно не приема хартиени заявления за преизчисляване на пенсии

От днес НОИ не приема хартиени заявления за преизчисляване на пенсиите от работещи пенсионери, предаде БНР.

За 258 хиляди възрастни, които продължават да се трудят и имат стаж след 2018 година, ще се направи служебно преизчисляване, считано от 1 април.

За други близо 150 хиляди работещи пенсионери, подавали през миналата година и до 13 март искане за преизчисляване, то ще се направи считано от първо число на месеца, след подаването на заявлението.

Автоматичното преизчисляване е разписано в закона за извънредното положение.

От НОИ напомнят, че обработката на данните отнема до четири месеца, но възрастните ще получат със задна дата разликата от преизчисляването.

За ТЕЛК и НЕЛК

Освен това решенията на ТЕЛК и на НЕЛК, които изтичат в периода на извънредното положение автоматично ще бъдат удължени с два месеца след неговият край. Така хората ще продължат да получават пенсиите си за инвалидност, добавките за чужда помощ без да се налага да предприемат действия в момента за преосвидетелстване.

Също от днес безработните не трябва да подават на хартиен носител документи в НОИ за изчисляване на обезщетенията. Данните ще постъпват по служебен ред от бюрата по труда, където хората се регистрират.

За превеждане на 60% от осигурителния доход

За новата мярка, която предвижда бизнеса да бъде подпомаган в рамките на три месеца след въвеждането на извънредното положение да не освобождават работници НОИ ще превежда 60 процента от осигурителният доход за месец януари на съответния работник, който ще бъде запазен.

Срокът за превода на сумите е 5-дневен след като в агенцията по заетостта бъде подадена писмената информация.

От НОИ обаче обясняват, че правоимащите работодатели все още не са определени с постановление на правителството.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени