FACEBOOK

МО: Да се увеличи максималната възраст за постъпване в армията

Министерството на отбраната предлага максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си, предаде БНР. Причината е липсата на кадри в армията. Предложенията за промени в Закона за въоръжените сили са публикувани за обществено обсъждане. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза.

Предприетите от 2015 г. мерки пък са били с ограничени положителни въздействия, а миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че дори имало желаещи над 28 години да постъпят в армията.

В проекта за промени се предлага пенсионирани военни да могат да работят на своята длъжност 3 години. Мотивът за това е, че за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили.

Така ще бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите, става ясно от мотивите.

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление.

Промените трябва да бъдат одобрени от МС и парламента. Срокът за общественото обсъждане на предложенията е две седмици.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени