FACEBOOK

НАП зацикли с ревизията на Горанов?

Цели шест месеца - при 3 по закон и максимум +2 при извънредни случаи - Националната агенция за приходите (НАП) не успя да завърши проверката си на бившия финансов министър Владислав Горанов и ексшефа на МВР, а сега депутат от ГЕРБ Младен Маринов, пише Сега.


Продължава да тече ревизия на Горанов за установяване на задълженията за данък върху годишната данъчна основа за 5 г. период - от 2015 до 2020 г., който обхваща и продължаващата проверка за съпоставка на доходи и имущество на Маринов, посочват от медията.

Припомняме, че шефът на приходната агенция Румен Спецов се активизира срещу бившите министри от ГЕРБ през юни 2021г. Именно тогава консултантската фирма Трилема Кансълтинг ЕООД, която е еднолична собственост на бившия финансов министър, е закупила помещения за офиси в София на стойност 752 994 лв. Компанията е придобила два имота в блок 11 на бул. Цариградско шосе.

Първият представлява офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Видно от справка в имотния регистър сделката е сключена на 27 май м.г., а материалният интерес е 752 994 лв.

Продавачът е фирмата Лазурит 94 АД.
Не е ясно обаче от къде Горанов е разполагал с такава внушителна сума, тъй като в последната му имуществена декларация пише, че той притежава 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма, която е регистрирана през август 2020 г., все още не е публикувала годишен финансов отчет.

Първоначално ексминистъртът  отказваше да коментира по какъв начин е успял да събере средства за покупката на имоти, но по-късно Горанов заяви, че тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем. Видно от Търговския регистър няма учреден залог върху капитала на Трилема Кансълтинг, нито пък има ипотека върху някои от имотите на Горанов. Сиреч, няма заем.

Напомняме, че преди 2 седмици МВР привика Горанов на разпит, за да изясни вземал ли е пари от бившият хазартен бос Васил Божков и дали бизнесменът е ходил в Министерството на финансите. Разследващите още не разкриват какво им е отговорил бившият министър. Ако те преценят, че трябва да бъде образувано разследване по тази проверка, тогава материалите ще отидат при прокуратурата, тъй като по закон тя е господар на досъдебното производство.

За същия ден призовка получи бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която обаче не се е явила. Разпитите на двамата са част от проверката, която МВР прави по сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ.

От  там обясняват, че години наред Божков е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. рекет на Бойко Борисов, на Горанов и на Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси, което ощети хазната със 700 млн. лв.

Прокуратурата обяви, че е разпитвала и тримата, но не стана ясно какво ги е питала и те какво са отговорили.
Припомняме също, че през декември Горанов се опита да излезе към Сърбия с джип Тойота, който се оказа обявен за издирване. Оказа се, че ексминистърът не е декларирал и този автомобил през 2020г., след като е освободен като министър през юли в своята декларация пред КПКОНПИ.


Остава отворен и въпросът за безплатния апартамент и луксозна вила във вилна зона Ярема, които по думите на Горанов са осигурени от много щедрия му кръстник Иван Сариев.

 

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени