FACEBOOK

Съдът се чуди защо Горанов е проспал над 200 млн. лв. от Еврофутбол

Административният съд в София (АССГ) е отхвърлил огромна част от претенциите на свързаното с бизнесмена Васил Божков Еврофутбол ООД, но остро е разкритикувал действията на държавата в лицето на министерството на финансите, които са довели до неплащането на милиони данъци и такси. Това става ясно от съдебно решение, което видя Сега в електронното деловодство на съда.

Магистратите приемат за законен акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който са установени неплатени държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета за периода за близо 300 млн. лв. Отменен е акт за малко над 30 млн. лв. такси и лихви. След този изход на делото дружеството е осъдено да плати на НАП и 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение. От съдебния акт не става ясно кой адвокат е наела НАП, тъй като е изписан само с инициали - адвокат Р. Съдът обаче остро критикува бившия финансов министър Владислав Горанов.

Решението на съдия Антоанета Аргирова е от 8 март. Тя се произнася по жалбата на Еврофутбол срещу акта на ДКХ за такси и лихви за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. за 328,88 млн. лв. От тях 261 млн. лв. са такси, а 67,7 млн. лв. са лихви. Таксите и лихвите бяха начислени, след като изведнъж държавата се сети, че години те са плащани по погрешен начин. Божков твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите, защото законът му позволява.
"Няколко организатори на лотарийни игри са включили в своите правила превратно тълкуване, като са решили, че игрите могат да се облагат не с 15% върху оборота, а с такси и комисионни. В нито един момент законът не е допускал подобно тълкуване", заяви Владислав Горанов, през юни м.г., когато все още беше финансов министър. "Комисията по хазарта още от 2014 г. е утвърждавала подобни правила за игри в разрез със закона и е допускала подобно прилагане на закона от някои хазартни оператори. В края на 2019 г. при мен дойде сигнал от организатори на хазартни игри за подобно неправилно прилагане на закона. Веднага възложих проверка на Държавната финансова инспекция, която установи разликата и некоректното прилагане на закона", допълни тогава Горанов, пропускайки своята роля в това.

И макар и да се произнася в полза на НАП, съдът не спестява критики за това как функционира държавната машина и обръща специално внимание и на

Горанов, макар и да не го назовава поименно. Съдия Аргирова подчертава, че законът изобщо не е ясен. И че ако беше, комисията по хазарта нямаше да пише правилата, по които са събирани таксите от Еврофутбол, а шефът на комисията по хазарта щеше да даде поне един пример какво е хазартна игра в мотивите към акта срещу дружеството.

Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.


Винету 01:12 02 Apr 202101
+ 0
- 0
Kurvi zbogom :D
 
© sofia.media всички права запазени