FACEBOOK

Монтират филтри за по-чист въздух

„Монтираме 10 филтъра, които почистват димните газове от печки на твърдо гориво в район Красна поляна (там е и най-култовото ромско гето в столицата). Измерванията показват, че с филтъра замърсяването намалява с между 75 и 80%. Те работят на принципа на електростатиката и имат много ниска консумация на енергия - 30 вата. За цял отоплителен сезон натоварват сметката за ток на едно домакинство с до 20 лв. Пилотният проект реализираме със Системи за чист въздух, които даряват филтрите.

В зимните месеци най-сериозният проблем за качеството на въздуха създава отоплението на твърдо гориво – нискокачествени въглища, сурови дърва, както и нереграментираното изгаряне на отпадъци.

Направихме проучване на отоплението в София, което показа, че 55 хил. домакинства използват дърва и въглища. Имаме пълна готовност да кандидатстваме за подмяна на старите печки с нови екологични варианти – газ, парно, пелети, ток – по оперативна програма Околна среда и програмата Лайф. Целта за 3 г. да подменим старите печки на дърва и въглища на 30% от домакинствата, което ще даде директен положителен ефект върху въздуха.

Разговарях с министър Бисер Петков и работим заедно затова в социалните помощи за отопление да се подкрепя алтернативното гориво. Без подкрепа и без специален стимул за домакинствата да подменят отоплителните си инсталации, няма да постигнем добър резултат. За домакинствата, които не могат да се възползват от програмите за подмяна на отоплителни инсталации, съществува варианта за поставяне на филтри за пречистване.

По официални данни на изпълнителна агенция Околна среда от началото на април до средата на октомври в София не е имало нито един ден с превишение на нормите на фини прахови части.

Столичната община е и инициатор за въвеждане на стандарти за дървата и въглища с по-ниско съдържание на пепел, сяра и влажност. За нерегламентираното изгаряне на отпадъци извършваме постоянни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизите, както и в райони, в които имаме сигнали за горене на гуми и кабели от граждани. За да улесним и насърчим правилното изхвърляне на отпадъци, които се ползват за изгаряне – гуми и стари дрехи – организирахме специални пунктове за предаването им”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени