FACEBOOK

Пловдив е 5-и, София – 9-а по мръсен въздух в ЕС

В континенталната класация са съответно 9-и и 14-и, най-чисто е в Хелзински

Европейската столица на културата през 2019 г. Пловдив е на непрестижното пето място в ЕС и 9-о от 76 големи града на целия Стар континент по мръсен въздух. Реалната културна и всякаква друга столица София е 9-а в Съюза и 14-а на материка. Варна е 24-а на целия континент.

Лидер в антикласацията за ЕС е Неапол, пред Торино и Букурещ, сочи индексът за замърсяване. Италия подрежда и столицата си Рим в челото на ранглистата, където пред София са още Краков, Барселона и директно до нас – Париж, а сме следвани от Солун и Милано. Интересно е, че най-населеният град в ЕС и цяла Европа - Лондон, е едва на 25-о място на континента.

В ранглистата за материка ни отсрамват братята „северо” македонци от БЮРМ. Лидер по мръсен въздух в цяла Европа е албанската им столица Тетово, трети е главният им град Скопие, следван от Тирана. Балканите затвърждават позициите си като най-мръсен край на континента със седмото място на босненската столица Сараево. Киев, който е десети, губи с много от Москва, макар тя да е доста пъти по-голям град от него – съответно 10-о и 19-о място.

Най-чистият град на Европа и ЕС е финландският Хелзинки, където въздухът е 5 пъти по-чист според индекса от онова, което се диша в Пловдив и София. Веднага след него е исландската столица Рейкявик. Третият най-хубав въздух е цюрихският. Във врата на призьорите дишат Стокхолм и Малмьо, руският Нижни Новгород и още едно шведско попълнение – Гьотеборг, са другите отличници в листата.

Малко не достига на най-добрия град за живеене в света вече 7 години Виена, на Мюнхен, Копенхаген и Талин, на Осло и Единбург, на Любляна и Хага да се справят с конкуренцията. Всички те са на щастливото дъно на антикласацията, което значи, че екологичните политики при тях дават много добри резултати.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени