FACEBOOK

Младежи от столични училища дискутират за Дигитална София: нова магистрала за четенето и знанието

40 млади хора от Френската гимназия и 133-то училище се събраха в книжен център Гринуич и се включиха в дискусия по проекта Дигитална София: нова магистрала за четенето и знанието, който се реализира от Сдружение Екопрограма с финансовата подкрепа на Програма Европа 2019 на Столичната община. Датата на дискусията беше избрана неслучайно – в навечерието на 1 юни, когато стартира и уеб платформата Книговище, също подпомогната от Програма Европа на Столичната община, чиято цел е да провокира осмислящото четене.

Темите на дискусията, в която младите хора се включиха много активно, бяха: все по-широко навлизащата дигитализация в живота ни, плюсовете и минусите на традиционното четене и информиране и четенето от дигитални устройства, фалшивите новини и съучастието на потребителите в тях, защото шерването ги превръща в медии, как се подбират източниците на информиране и как се гради медийната грамотност, уеб базираните платформи с литература, кои от тях нарушават авторски права и какви са правилата за ползване на информацията и литературата в глобалната и в социалните мрежи.

Разговорът за дигитализацията изобщо се докосна и до важната в светлината на дуалното образование тема как цифровите технологии и тяхното разумно използване е условие за доброто образование и успешната реализация на младите хора, както и как ИТ индустрията се превърна в бранш номер 1 в икономиката на българската столица. Много коментиран беше въпросът умеят ли да се възползват от своите дигитални знания, какви са новите професии, които възникват, благодарение на дигитализацията, какви възможности за бизнес се отварят, независимо от мястото на което живеят, така че да се предотвратява тяхната миграция към държави с по-висок стандарт, който се оказва възможен и в София, чрез цифровите технологии и работни места.

В дискусията се включиха и представителите на институциите: Деница Боева, координатор на Програма Европа на Столичната община, която обясни същността на организацията и новите й проекти за насърчаване на младото предприемачество, както и Методи Аврамов, директор на дирекция Стратегии, иновации и международни проекти в Центъра за градска мобилност. Той пък представи най-новите технологични въведения от ЦГМ, които допринасят за улесняване използването на услугите от гражданите.

Дискусията провокира и новини в медиите, тъй като от думите на Аврамов се разбра, че догодина ще има нова тикетинг система в столичния градски транспорт, която освен по-широкото използване на дигиталните технолигии и е-биетите, ще позволи и много по-голямо удобство при таксуване за време и за разстояние на пътниците. Бяха цитирани и най-новите данни за обновяването на возилата, което вече достига 95% при тролейбусите и 90% при автобусите, които осигуряват публичната услуга в милионния град.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени