FACEBOOK

Дискусия „Дигитална София: нова магистрала за четенето и знанието”

Над 70 младежи се включиха в дискусия за дигитализацията по програма Европа на Столичната община

„Дигитализацията, като все по-важен фактор в нашия живот” беше основната тема на първата дискусия от проекта „Дигитална София: нова магистрала за четенето и знанието”, която се проведе на 29 март в Американския център на Столичната библиотека. Проектът "Дигитална София: нова магистрала за четенето и знанието" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма Европа 2019 от сдружение Екопрограма в партньорство със Столичната библиотека.

В дискусията участваха над 70 младежи от софийски училища със специалности медии, журналистика, информационни технологии.
Нарастващата дигитализация в живота и променящите се тенденции в четенето, интелигентният град, медийната грамотност и фалшивите новини, дигиталността като условие за добра реализация, бяха сред основните теми на разговора.

Владимир Данаилов от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции разговаря с младежите за възможностите за финансиране на техните идеи чрез агенцията, както и за дигитализацията на публичните услуги в града като неизменен процес от развитието на София.
Светослава Тончева от направление Обслужване на Столичната библиотека представи пред участниците възможностите, които предлага Столичната библиотека като библиотечен фонд, включително дигитално съдържание, дигитален център и др.

Какви са навиците на младите хора за информиране, според направеното по време на дискусията допитване?
Основен източник на информация за тях е интернет пространството, в т.ч. социалните медии. На второ място е телевизията.
Според повечето младежи няма разлика в степента на възприемане и запаметяване на информация, когато се чете от хартия и когато се чете онлайн. И ако трябва да дадат превес, той е в полза на четенето от дигитални устройства.
Дневно мнозинството младежи прекарват в четене поне 2 часа и онлайн минимум 5 часа.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени