FACEBOOK

София стана дигитална столица с 6000 гости от 110 страни

"За градското управление напредъкът на технологиите е отразен в идеята за “умни градове”. Те са ключови за неговото развитие", каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на дигиталния Webit.Festival в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов пред създателя на събитието Пламен Русев. Тази година то събира на едно място над 6000 гости от 110 страни, сред които и босът на най-голямата телекомуникационна компания в света Huawei. София и лично кметът традиционно подкрепят през годините инициативата, която расте като множи размаха си, също като IT индустрията в града.

„Знаем, че основата на третата индустриална революция са именно електрониката и информационните технологии. Те спомогнаха за автоматизирането на редица производства и улесниха комуникацията по цял свят. Сега ние сме в началния етап на последващ процес, който слива и свързва разнообразни технологии, инфраструктурни обекти и предмети. И в резултат на това, възможностите пред всички нас са наистина безброй“, каза Фандъкова.

"В края на 2016 г. София беше избрана да бъде един от лидерите на партньорството Дигитален преход в рамките на инициативата на ЕК Градския дневен ред на Европа. Това партньорство развива инициативи в насоки, където дигитализацията може да има най-стойностен ефект – за трансформирането на градското управление, качеството на живота на гражданите в нашите градове, както и най-изгодните възможности за развитие на бизнеса. Наред с този проект, София е активен участник в инициативи, развиващи умна инфраструктура в градската мобилност, административните услуги и околната среда. Ако искаме тези усилия да са успешни в дългосрочен план, а не просто за времетраенето на един проект, трябва да обърнем специално внимание на дигиталните умения. Нужно е те да бъдат развити не само при подрастващите, а при всеки от нас. Така гарантираме, че вместо да бъдем просто наблюдатели, ние ще участваме активно в дигиталната реалност, която дискутираме на този форум", посочи също кметът на София.

Заедно с Общинската агенция на инвестиции и Общинския гаранционен фонд, тя подкрепя предприемачески проекти, свързани с иновациите и зелените, устойчиви политики: „Преди месец отворихме Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия. Инициирахме тази гаранционна схема с цел подкрепа на предприемачеството в София и стимулиране на иновациите и стартиращите предприятия“.

Друга важна част са Отворените данни. Столичната община стартира процеса на отваряне на данни. Към настоящия момент за Столична община са публикувани и поддържат в актуално състояние 27 набора от данни. До края на 2018 година се предвижда да бъдат публикувани още 23 нови набора от данни в Портала за отворени данни.
Образованието е ключов фактор за развитие и реализиране на концепцията за "умния град". В 36 столични училища има 267 паралелки за обучения в профили с IT технологии, а в 73 училища още от I клас децата изучават информационни технологии.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени