FACEBOOK

София става и дигитална столица на Европа

Освен столица на европредседателството и на спорта, София ще бъде и главен град на дигитализацията в ЕС догодина. Това стана ясно след срещата на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на фондация Webit - Пламен Русев.

Тримата се срещнаха в Столичната община във връзка предстоящата догодина Европейска седмица на цифровизацията и иновациите (25-29 юни 2018), както и Европейската дигитална асамблея. Последната асамблея, проведена в милионния град беше точно 30 години по-рано - детската през 1988 г. в нейното четвърто световно издание.

„В последните години София се развива успешно като център на IT и аутсорсинг индустрията”, каза по време на брифинга столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя добави още, че столицата ни е в топ 3 на европейските градове по стартиращи компании в IT сферата.

„Дигиталната асамблея е централното събитие за Европейската комисия, когато говорим за цифровите технологии и общество”, каза еврокомисар Мария Габриел. И добави: „Целта е да достигнем до максимален брой хора, които да се убедят, че цифровите технологии технологии са възможност, но са и предизвикателство”.
Една от темите на дигиталната асамблея ще бъдат цифровите знания и умения, които са приоритет от 10 години за Столичната община в контролираните от нея учебни заведения, а от миналата пролет – и за българското правителство в лицето на образователния министър Красимир Вълчев.

„Важно е България да бъде сред страните, които ще дадат заявка, че Европа има нужда да привлече експерти по киберсигурност и да се превърнем в място, което задава тенденции. За нас бъдещето на Европа е цифрово”, категорична бе Мария Габриел.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени