FACEBOOK

София стана европейска столица на спорта

С тържествена церемония София бе официално коронована за Европейска столица на спорта през 2018 г. Над 400 души в препълнената голяма зала на Европейския парламент в Брюксел избухнаха в аплодисменти в мига, в който представители на Марсилия предадоха на българската столица символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова.

До нея бяха трима от най-популярните и обичани български олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали нашата столица да получи престижната титла: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, както и Елен Герджиков - председател на СОС, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници.

„София, един от най-зелените, древни и красиви градове на континента през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото Обичам спорта, обичам София! От името на Общината и от името на всички жители на българската столица искам да благодаря за голямата чест и да уверя, че София ще бъде една от най-добрите”, каза кметът.

Тя напомни, че наред с многото прояви, насърчаващи масовия спорт, което е основният акцент на годината, градът ни ще домакинства на много големи шампионати през 2018 г. – Световните първенства по волейбол за мъже и по художествена гимнастика, големият международен турнир по тенис с участието на Григор Димитров в Арена Армеец през февруари, няколко европейски първенства, световни купи.
След София през 2018 г., за 2019 г. високото признание е за Будапеща, а през 2020 за Малага (Исп), Лисабон през 2021 г., а през 2022 - за Хага.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени