FACEBOOK

Лекарите, не правителствата спасяват от коронавирус и други болести, да не месят пандемията в апетита за власт

На международния ден на медиците 7 април е истинско кощунство политиците да казват, че без правителство не можем да победим пандемията. Още повече, тази сценка вече неуспешно я изигра в Италия Конте преди 2 месеца, за да спаси неспасяемото си правителство. Е, не му помогна, номерът не мина.
Ако говорим за последния министър на здравеопазването, той не само не помага, той пречи на битката с пандемията. С постъпването на поста си през юли той не осигури в затишието преди есенната вълна от октомври достатъчно легла и линейки за прогнозираната нова криза с вируса.

После отказа 2/3 от ваксините, които ни се полагаха по разпределението на ЕС. Та миналия месец изведнъж поискахме старото положение, обвинявайки ЕС при положение, че всичко е ясно – договорите с фирмите са на държавите. В това число и на нашата.

По наш избор най-много ваксини поръчахме от АстраЗенека, а още през лятото се знаеха 2 неща – препаратът нямаше как да стане до ноември, каквито бяха първоначалните обещания на фирмата, и по-важното: дава супер неприятни странични ефекти.

В изборната нощ премиерът призна: „Астра Зенека се провали”.

Въпросите обаче остават:

Заради факта, че майката на евродепутатката Ева Майдел е представител на филмата ли предпочетохме да се презаредим с нейната ваксина, при положение, че ако от другаде не са знаели, поне от 19 минути са прочели цялата налична информация, че това не е добър вариант?

Защо първоначално отказаха изобщо или заявиха 1/10 от предлаганите ни от ЕС количества от американските ваксини, особено от Модерна, която още в края на лятото и началото на есента, както сме писали, всички световни авторитети на база изследванията твърдяха, че явно е най-добра?
Добър ли е резултатът на водещи по смъртност и последни по процент ваксинирани с първа и с втора доза на континента, не само в ЕС, който е логично следствие на горните въпроси – факти?

Оправданието, че когато коремен хирург стои начело като министър, а и шефът на незаконния още от декември 2020 г. НОЩ също е коремен хирург, малко нелогично е да се очаква голям успех в борбата с вирус. Можеше да им се поиска и съвет за слагане на пломби на коремните хирурзи по същата логика...
Въпрос без отговор остава и фактът, че въпреки обещанията на премиера още преди година, че държавата ще финансира българската ваксина срещу коронавирус на БАН, това и до момента не е осъществено.

А скандалният със семейно роднинските си афери министър на образованието и науката Красимир Вълчев с апартаменти, шуро-баджанащина, еврофондове, поръчки, учебници дори не оцени проекта като 1 от 14-те, финансирани от Фонда за научни изследвания през 2020 и 2021 г. с по 300 000 лв., докато Института Пастьор от Париж даде половината от тези пари. Явно оценявайки го.

Вълчев няма никаква представа нито от наука, нито от образование и цял живот е чиновник, а резултатът от работата му 12 г. като главен секретар и министър в МОН е, че за този период страната ни слезе 19 позиции до срамното 83-то място по качество на образованието в света.

Та не ни разправяйте, че без това правителство няма спасение от коронавируса.

България не е останала нито ден без правителство никога в историята си от първото, назначено на 5 юли 1879 г.

За по-голямо щастие не е останала и без лекари, въпреки всичките усилия на толкова правителства през последните 31 години.

Само за 10-те години на кабинетите Борисов при над 41 млрд.лв. изхарчени за здравната система, тя е в очевиден колапс и става все по-зле.

Да честитим празника на лекарите и другите медици и да смирим политиците, защото иначе боя, който ядоха едва тази неделя на изборите, ще им се стори погалване пред това, което ги очаква другия път.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени