FACEBOOK

Късаме с ППДБ: Правосъдие за всеки

"От Инициатива Правосъдие за всеки - гражданското сдружение, което беше основен партньор на ПП-ДБ в областта на правосъдната реформа, обявиха на пресконференция днес, че прекратяват споразумението си с десницата, пише Сега

Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните за промени в правосъдието. А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От Правосъдие за всеки посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.

Позицията на сдружението, което беше пряко ангажирано с изработването на десните предложения за Конституцията, показва, че отстъплението на ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС и ДПС е дори по-голямо, отколкото първоначално изглеждаше.

Мандатите на "тримата големи" - по-дълги и отпреди

Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с "тримата големи" - двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години. Така е записано в проекта - но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.

От Правосъдие за всеки допускат, че удвояването на мандатите е промяна в полза на конкретни личности заради предстоящото избиране на нов председател на Върховния административен съд и на нов главен прокурор.

Главният прокурор - силен, както досега

Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на главния прокурор. Според внесения в парламента проект, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния. А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. Той обаче сега отпада дори като член по право."


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени