FACEBOOK

Пеевски излиза от конституционната комисия на НС, но влиза в правната

След близо два месеца политическите сили най-сетне постигнаха съгласие относно това кой да оглави парламентарните комисии. Поне такова впечатление оставят внесените в деловодството на Народното събрание 20 проекта на решения за избиране на председатели и техните заместници. Вносител е шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Изборът на председатели на комисиите и техните заместници е точка първа в дневния ред на парламента за утре. Имената на евентуалните председатели и техните заместници все още не са известни.

След редица пререкания и провалени дебати по темата парламентът избра единствено председател на правната комисия - младият юрист от ПП-ДБ Стою Стоев. Това обаче се случи след постигнатото "джентълменско споразумение" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Съгласно уговорката, Росен Желязков от ГЕРБ стана председател на парламента на ротационен принцип, а десните получиха правото да поставят начело на изключително важната правна комисия техен кадър. По отношение на това кой да оглави останалите комисии политическите сили така и не постигнаха съгласие. Ето защо беше решено комисиите да бъдат свиквани от Росен Желязков за неопределено време, а заседанията да бъдат водени от старите им шефове.

Темата бе повдигната отново, когато в началото на миналия месец депутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски влезе в комисията по конституционни въпроси. Тогава от Движението обясниха, че Пеевски е работил по проекта за конституционни промени на партията, така че мястото му като член на комисията е оправдано. В края на юни обаче депутатът бизнесмен отстъпи и напусна конституционната комисия. Тогава той обясни, че на среща между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС е взето решение комисията да бъде разпусната и в нея да влезе нов състав, който да е изцяло от експерти.

От внесен от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ проект на решение обаче става ясно, че Пеевски ще бъде предложен за член в комисията по правни въпроси на мястото на Гюнер Ахмед. От друг проект на решение, също внесен от Карадайъ, става ясно, че лидерът на Движението се отказва от мястото си в комисията по конституционни въпроси и го преотстъпва на Ертен Анисова.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени