FACEBOOK

Къде ще сложим 2,5 млн. спрени возила, защо ще преглеждаме освободените нови коли, отпечатани ли са вече стикери за 120 млн.лв. при необнародван закон?

И още 9 въпроса

С пълно единодушие от присътващите едва 82 от 240 депутати парламентът прие Закона, с който одобри новите и незаконни екостикери. Той още не е обнародван и не е в сила в очакване на решението на президента. Преди да го взема, държавният глава е хубаво да зададе на клуба, който иска да налее 120 млн. лева годишно на депутата от БСП Петър Кънев и много повече на търговци на разнообразна техника – камери, четци и т.н. в дублираща система на платения с 320 млн. лв. тол, който поддържа вече тези функции. Темата е важна за 4 млн. българи с МПС. 2/3 от тях ще излязат от строя. Ето 12 информации за размишление:


1.    Защо се въвежда система за електронно засичане и контрол на ППС, посредством стикери при положение, че държавата две години ни убеждаваше, че стикерите са остаряла технология и са предпоставка за измама?
2.    Защо трябва да се инвестира в многомилионна система за контрол чрез стикери, която абсолютно дублира вече наличната за Електронна система за пътни такси и съпътстващото й правоприлагане? Колко ще е планираната инвестиция, кой я плаща -общините или държавата? Кой поема инвестицията за оборудване автомобилите на МВР? Колко ще струва на институциите осъществяващи контрол да интегрират технологичното решение за проверка и налагане на санкция (МВР, ИААА, ДАИ)?
3.    Започнало ли е отпечатването на стикерите, при положение че законът не е влязъл с сила?  
4.    В момента съществува електронен регистър, в който се въвежда преминат ГТП включващ измерване екологичните характеристики на ППС, защо е необходимо въвеждането на лепящ се стикер?
5.    Защо се въвежда остаряло решение чрез печат на стикери при положение, че в новите системи целия контрол на ППС се осъществява чрез разчитане на регистрационните номера и вече има налични такива изградени решения в общините и от държавата чрез Електронната система за пътни такси? Всички европейски градове вече са въвели модерното решение, чрез зачитане на регистрационният номер на ППС за достъп до определени райони е градовете. София току-що обяви интегрирането на нови 200 камери с функция за  разпознаване номера, които могат да бъдат използвани за целта, аналогично на градовете в Европа.
6.    Уведомени ли са гражданите (60% от автомобилният парк е над 10 години), че тази регулация пряко ще ги засегне и живеещите в централните райони с ППС с по-ниска еко  категория, ще трябва да извеждат автомобилите от районите за определените дни и след което да ги връщат отново?  
7.    Как гражданите на дадено населено място, живеещи в зона с регулация на еко нормите ще достъпват домовете си, в случай че превозните им средства не отговарят на поставените изисквания?
8.    Как ще бъде урегулиран въпроса с ППС с чуждестранна регистрация?  Ако ППС е с чужда регистрация преминава през район с ограничение, ще трябва ли да мине през технически преглед, да заплати определената сума, да залепи стикер? Как това ще бъде обяснени на собственика ако преминаването е за кратък период (1-2 дни или няколко часа)?
9.    Как новите ППС, които са освободени 2 години, считано от датата на закупуването им, от ГТП ще бъдат задължени да поставят стикер? Това значи ли, че те трябва да преминат на технически преглед и да закупят стикер? Защо всички собственици на нови автомобили заплащат „Данък нов автомобил“?
10.    Как е урегулиран въпроса с дефектирали стикери? Как ще бъде доказано, че нарушението е генерирано следствие на дефект или умишлена манипулация на стикера? В случай на нарушение следствие на дефектирал стикер за чия сметка се предоставя нов? При дефектирал стикер как ползвателя разбира, че е необходимо да предприеме мерки за да не бъде многократно глобяван?
11.    Как стикера на ППС е обвързан с регистрационният номер и ако е тогава защо е необходим стикер? Ако стикера не е обвързан с регистрационният номер на ППС, това не е ли потенциална измама? (размяна на стикери или използване на 1 стикер за няколко ППС. Това беше основният и правилен аргумент на държавата за преминаване от стикерни винетки към електронни)
12.    Как ще бъде стартирано наказателно производство срещу нарушителите? Как ще бъдат идентифицирани? 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени