FACEBOOK

Колчетата по Графа – заради КАТ

Предизвикалите изключително остра полемика ограничители около трамвайното трасе на столичната ул. Граф Игнатиев са по изискване на пътната полиция, а избраната форма е с цел „да са щадящи за погледа и да не се използват за други цели”, обясни пред камерата на bTV проектантът на спорното решение арх. Радомира Методиева.

В социалните мрежи ограничителите бяха взети на подбив заради формата им, която без много фантазия поражда асоциации с надгробни паметници, мемориални плочи, перки на акули и т.н. Тя обясни, че конкурсният проект не е включвал подобни колчета, но „по нашия закон понятието Споделено пространство не е дефинирано и законово прието” и така от КАТ са поискали поставянето на ограничителите. Любопитно е да се отбележи, че на друго споделено между трамваи и пешеходци пространство - около Съдебната палата, КАТ са пропуснали да поискат ограничители.

Методиева обяснява пред Би Ти Ви и защо е избрана точно тази необичайна форма. Тя посочи, че на „Солунска” било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати „като места, удобни за сядане” и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна злоупотреба с общинско имущество. Това е целенасочена политика на Столичната община - тя и друг път е обяснявала, че нарочно прави пейките неудобни, за да не насърчава клошарите да се настаняват трайно по тях, припомня Сега. Такова беше например оправданието за каменните пейки без облегалки на Ларгото.

Няма ли обаче риск човек да се спъне в ниската гранитна призма и да се окаже именно върху релсите? „Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите. Цветно нещо няма как да е гранит”, твърди Методиева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени