FACEBOOK

Кой взе 100-те бона подкуп на Японеца, че ще строи на руините на Двойната къща?

Министерството на културата разреши на видния сикаджия Киро Японеца да застрои своя проект за мутробароков бутор до предишния, който вдигна на място на разрушена от него безценна старата къща. Вторият му билдинг ще израсне на терена на паметника на културата Двойната къща. Явно „бизнесменът” и Министерството смятат за отшумял скандала от април 2017 г., когато цяла София стана срещу проекта на ромския бос.

Вече е налично становище на Министерството на културата, подписано лично от министър Боил Банов, разкрива Офнюз. Несъществуващата вече сграда е групов паметник на културата, пише МК. Имотът на Киро Японеца попада в обхвата на недвижима културна ценност ( Жилищна зона – Център (Ж -2), III част) и изисква съгласуване с Министерството на културата и НИНКН. Японеца придобива Двойната жилищна сграда, бивша на Митови срещу 680 000 евро по собствените му думи след събарянето ѝ.

През 2014 г. Киров внася в Столичната община план за реставрация на сградата, който обаче не е реализиран. След това къщата, сигурно случайно, преживява няколко пожара, за да рухне – обичайната практика на подобен род предприемачи. Какво се постига? През 2016 г. Киров подава молба в НИНКН с искане за отмяна на статута за сведение на Двойната къща. На 11 ноември Съветът към Министерството на КУЛТУРАТА взема решение за отмяна на статута за Двойната къща, което след това е подписано без възражение от министъра на културата Вежди Рашидов. Така на 29 април 2017 г., въпреки протестите на граждани, в първия от три почивни дни сградата пада под багерите.

Бившият министър на културата в кабинета Орешарски Петър Стоянович обяви тогава, че представител на инвеститор му е предложил 100 000 лева подкуп, за да бъде съборена емблематичната за София Двойна къща.

Сега Министерството на културата връща връща статута ѝ, макар че нея вече я няма. И внимание: съгласува технически проект за обект Пристрояване на съществуваща административна и търговска сграда в УПИ XV- 15, 16, 22 за офиси и хотел, кв. 429, местност център, район Средец.

Допустимите действия в тази територия от историческия център, според МК, са пристрояване на сградата, промяна на предназначението ѝ и промени в плановите схеми с изискване да не се изменят южната и източната фасада на сградата.
Сега Киро Японеца, чрез дружеството Бул-рент АД, което притежава офис сградата на бул. Васил Левски 17-19, точно до съборената Двойна къща може да си пристрои/построи това, което всъщност показа още през 2017 г.:


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени