FACEBOOK

Хотел бута къщата на Гешов

Чакат рухването на паметника на културата срещу Попа, за да вдигнат палат като на Киро Японца от СИК

Хотел е предвидено да изникне на престижния адрес бул. Патриарх Евтимий 7, където в момента се издига къщата на Гешов – паметник не само на архитектурата, но и на българската история. Защото нейният някогашен собственик е създател на Българската академия на науките, на Българската народна банка, министър-председател на нашата държава, а също и основен дарител на Софийския университет СВ. Климент Охридски.
Къщата някога е съперничела по елегантност единствено и само на Двореца. Също като палата на Фердинанд – ужасяващо ремонтираната Национална художествена галерия с евтини PVC дограми и откраднати 400 квадратни метра 130-годишен фигурален френски паркет, и в къщата на Гешов обзавеждането е било от най-добрите европейски образци. От мебелите, правени по поръчка в прочутите парижки ателиета до кристалните попилеи от Мурано и венецианските огледала. Единственият софийски дом, който е можел да съперничи на този и на Двореца е тогавашната къща на Яблански, сегашен клуб Резиденс, който след години забвение беше сравнително добре преобразен като поне външно запази стария си стил.
Днес Патриарх Евтимий 7 има нова стойност като адрес. От една, той без друго е на Попа – в сърцето на София, от друга страна, точно до него ще бъде входът на откриващата се през 2019 г. супер важна станция на метрото – централна за неговата трета линия. Което качва допълнително стойността на имота.
В момента цялата интелигентна публика на София е вторачила поглед дали подготвяната на тази фанстастична сграда съдба като на бутнатата в същата махала преди десет дни от сикаджията Киро Японеца Двойна къща на бул. Левски, ще стане реалност.
От кмета на София Йорданка Фндъкова 19’ получи уверение, че Общната ще направи възможното да съхрани тозии всички други уникални паметници на архитектурата от златния полувек на София между Освобождението от Османско робство и Втората световна война.
Напомняме, че англоамериканските бомбардировки от 1943-44 година разрушават почти всички ценни сгради в центъра на София – общо 12 000 постройки в целия град. Така той губи своя необароков стил, създаден от австрийските майстори като Грюнангер и техните възпитаници – първите български архитекти като Лазаров и Фингов.
Смайващи разкрития за ужасяващата война на паметниците на културата при управлението на Борисов 2 очаквайте в утрешния брой на 19 минути.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени