FACEBOOK

Запалиха царските конюшни, зам.-кметът критикува културния министър

В ранните часове на неделния ден лумна огън в царските конюшни в сърцето на София. Той е причинен най-вероятно по сценария от подпалването на друг значим културен паметник, но в центъра на Пловдив - старите тютюневи складове.

По този повод ресорния заместник-кмет на София Тодор Чобанов директно се обърна към министъра на културата Боил Банов, като го пита "ще доживеят ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и на странни инвестиционни намерения?".

Чобанов напомня съдбата на рухналата Двойна къща. Той също така споменава, че още миналата зима - преди година и половина, Столичната община е изпратила до министъра на културата подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса Царските конюшни за културна ценност от национално значение. Чобанов пита защо този и други знакови обекти от първата половина на миналия век още нямат статут?

В градове като Виена например царските конюшни, там императорски, са обект на особена почит и на грижи от страна на органите за опазване на културното наследство, както и негов силно лансиран паметник за туристите.

Също така е важно да се знае, че по несполучливата сделка за пробутване на безценните сгради и парцела им - цял квартал около ъгъла на бул. Левски и бул. Дондуков, която областната управа на София опита да направи при Борисов 2, текат наказателни дела.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени