FACEBOOK

Кандидатурата на Герджиков е притеснителна: Денков

„Кандидатурата на ректора на Софийския университет (СУ) проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява в известна степен”, заяви пред БНТ служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

„Той има пълно право да се кандидатира за всичко, за което иска, но не очаквах че човек, който е от нашите среди, ще бъде кандидат на ГЕРБ”, посочи той.

"Това, което ме притеснява са две неща. Вижда се, че системата на висшето образование се оказва силно ангажирана с тази кандидатура. Очевидно е, че тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ и ДПС. И второ - това ще доведе до разломни линии във висшето образование, което трябва да е деполитизирано, както трябва да бъде и средното образование. За последните години висшето образование успяваше да се опази от такава политизация, за разлика от средното образование. С този акт може би ние също ще имаме проблеми в това отношение", коментира министър Денков, който също е преподавател в СУ.

Министърът на образованието каза, че законът не изисква проф. Герджиков да подаде оставка, но "със сигурност влизайки, като ректор на СУ, ще има преплитане между борбата за печалба, загуба на авторитет - както за него, така и за университета".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени