FACEBOOK

Как Щрабаг взема 165 млн.лв. за аварийна лента на 14 км

Щрабаг рязко скочи в класацията на най-щедро получаващите поръчки строителни фирми – от 15-о направо на 7-о място. Което означава десетки милиони евро повече от нашите джобове и супер заздравени позиции на най-високо равнище в държавата, на което се отчитат отличниците.

Как? Като взе да прави „уширение“ – аварийна лента, към на практика готовия път от Драгоман до сръбската граница срещу 165 млн. лв. 11 785 714, 29 лв. на километър, при положение че според ресорния зам.-министър на регионалното развитие цената на км МАГИСТРАЛА, което е значително по-скъпо за изграждане нещо у нас била 3 млн.евро или под 6 млн. лв. на километър, с все съоръженията и естакадите на възлите.

Какво ново ще прави Щрабаг: на някои места, където е възможно, ще се появи по едно допълнително платно – нещо като аварийна лента. Шосето сега е в съвсем прилично състояние, в най-добрия случай има нужда от козметични и доста евтини намеси тук-таме, а по евронастояване и по логиката на живота трябваше да стане магистрала. Но не би.

Нищо, че ще струва на данъкоплатеца два пъти по-скъпо. Ще си остане просто скоростен път и сега е с две ленти във всяка посока. Част от средствата за финансиране са осигурени по Механизма за свързване на Европа на ЕС, който обаче се финансира и от българското участие в бюджета на Общността, сиреч от хазната, сиреч от всеки от нас, а останалите са от републиканския бюджет, уточняват от АПИ.

Любопитно е, че Щрабаг, която се води австрийска, въпреки че силният човек там е санкционният руски олигарх Дерипаска, би в конкурса такива титани като Хидрострой – Водстрой и Джи Пи, което със сигурност няма как да е случайно.

Една година след отварянето на офертите за пътя от границата със Сърбия до пътния възел при Драгоман Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) подписа договор с изпълнител. Това е обединението Страбаг Бпа ДЗЗД, в което участват Щрабаг, Страбаг Сп. з.о.о., Полша и Битумина Гмбх - България, собственост на австрийско дружество.

Обърнете внимание на това изписване по два различни начина – Щрабаг и Страбаг, защото за него ще стане дума в следващия ни материал по темата за фирмата, строяща небостъргач в центъра на София, при което гази всякакви норми и окупира цели квартали. Тя се подвизава и като Щрабаг, и като Страбаг дори в регистрите ни за обществени поръчки, където фигурира с взети от джоба ни стотици милиони лева. Още скандални неща ще четете утре...


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени