FACEBOOK

Поръчки за 300 млн. лв. за Щрабаг от джоба ни, 3 вместо 1 г. ремонти в Пловдив, сурнала се козирка на Летище София...

Сигурно сте чули за първи път името на австрийския строител Щрабаг с тази история, отново актуална покрай сделката за отдаване на Летище София в момента, но датираща отпреди 10 години, както е описана в Парламента и медиите: „Повече от пет месеца, откакто козирката на новия пътнически терминал на Летище София рухна и само по случайност не уби хора, ремонтът й още не е започнал. Фирмата строител Щрабаг на два пъти е представила негодни проекти за преработване на окачения таван, които управата на аерогарата е отхвърлила.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на транспорта Петър Мутафчиев до депутата Евгени Чачев. Веднага след аварията на 4 декември 2008 г. летището направи техническа експертиза на тавана и на 18 февруари 2009 г. Щрабаг и НАКО - фирмата надзорник, са били запознати със заключенията. На 11 март са били обсъдени необходимите спешни действия в отговора си. На втората среща строителната компания е била задължена до 27 март да представи работен проект за изпълнение на целия таван.

На 1 април - пак със закъснение, строителната компания е представила проект за ремонт, който се оказал непълен и бил върнат за доработване. На 7 май Щрабаг отново внесла полуфабрикат. Сега министерството е обявило обществена поръчка за избор на строителен надзорник за бавещия се ремонт на козирките и за консултант, който да оцени дали проектът е годен за изпълнение.

Той констатира: Щрабаг, която вече многократно се проваля при строежа на новия пътнически терминал на летището, обещава да плати за ремонта на козирките заради гафовете си. Според министъра на транспорта гафовете при изграждането на новия терминал се дължат до голяма степен на факта, че компанията проектант - холандската НАКО, е станала впоследствие и надзорник на строителството, т.е. било й е възложено да контролира изпълнението на собствения си проект, който според наши експерти е пълен с грешки”.

Въпреки цялата тази срамна история, за 10 години – от 2007 до 2017 г. според регистъра на Биволъ Щрабаг взема от обществени поръчки у нас 93 обекта за 109 562 905, 52 лв. Тук са пропуснати 30 млн.лв. за ремонт на 5 км улици и булеварди в Пловдив – толкова е анонсираната цена за далеч по-скъпото строителство на магистрала от МРРБ – 3 млн.евро на км. Заради проектите градът тегли заем и ги поверява на Щрабаг, а после местните медии ронят сълзи за забавянето и некачественото изпънение обект по обект.

Най-авторитетната Марица пише: „Под тепетата фирмата стъпва през 2016 година, когато спечели първата си поръчка. Процедурите за избора минаваха през стриктния контрол на Европейската банка, която отпусна 30 млн. заем. Изпълнителят и всички детайли по поръчките бяха съгласувани с финансовата институция. Те продължиха близо 1 година преди парите да бъдат отпуснати, така ремонтите дейности започнаха през юли 2016 година.
Тогава бе затворено Коматевско шосе, а през август 2016 започна работата по бул. Руски. Третият обект 6 септември бе стартиран през април 2017 година. Със затварянето на бул. Руски излезе и информационна табела, на която пишеше, че срокът за приключването на строителните дейности е 730 дни. Пловдивчани тогава недоумяваха как за тези три обекта са нужни 2 години, за да бъдат завършени. Дойде обаче и следващо решение, с което крайният срок на булевардите бе удължен с още 1 година.

Дали обаче са готови и с Акт 16 до август 2018 година, когато изтече и този пореден краен срок, двойно по-дълъг от заверения в проекта, изтече? НЕ!

Първите два булеварда са с направени пътни участъци, но строителите продължават да работят по тротоарите и велоалеите. Изключение прави малка част от 6 септември между Моста на Адата и кръговото с Източен. Фирмата работи по участък от бул. Руски, а по него остава още една част от западното платно от 650 метра.
Участъците, които са ремонтирани са с дължина от около 5 км. Ремонтът на трите булеварда предварително се оценяваше на 20 млн. лева, докато другите 10 млн. лева бяха за бул. Северен. Без да го броим, по много груби сметки 1 метър улица с тротоар и велоалея, водопровод, подземна комуникация и осветление излиза по 3571 лева във въпросните три булеварда или 3,5 млн. лева на километър. Измерено във времеви хоризонт това прави по 7,6 дни за 1 метър улица или 730 дни за 5,6 км пътна мрежа.

Община Пловдив официално не е изразявала остри позиции спрямо фирмата изпълнител. На моменти имаше напрежение между градските власти и фирмата най-вече заради темповете на работа и графика за затваряне на улици. Кметът Иван Тотев дори бе категоричен през август 2017 година, че няма да позволи да се затвори Руски, докато фирмата не приключи с изпълнението на Коматевско шосе.

Официалният коментар на градските власти е, че ремонтите вървят по график, като са имали уверението на фирмата изпълнител, че строителните работи по трите булеварда ще приключат преждевременно. Въпреки това крайният срок за приключването на обектите от 30-милионния заем е удължен с още една година – до август 2019 година”.

Големият удар за Щрабаг идва миналата година, когато тогавашното ръководство на АПИ й дава поръчката за пътя Драгоман – Калотина, описан във вчерашния ни брой – скандал за 165 млн.лв., за който и сега можете да прочетете на 19min.bg.

Общо става въпрос за 300 млн. лв. от нашите пари на данъкоплатци, дадени на чуждестранния строител. Ние обичаме да хулим родните, но както се вижда по Щрабаг и по турците от Доуш, вносните не са по-добри, да не кажем нещо по-неприятно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени