FACEBOOK

Защо Щрабаг незаконно строи небостъргача на мястото на цирка?

Незаконният небостъргач на Щрабаг в центъра на София – на мястото на изгорелия цирк, продължава бавничко да се строи в нарушение на чл. 153 от закона за устройство на територията. В него изрично е записано:

„Чл. 153.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2017 г.) Разрешението за строеж губи правно действие, когато:
1. в продължение на три години от влизането му в сила не е започнало строителството;

Какво четем на собственоръчно написаната табела на обекта:
Разрешение за строеж от 28.09.2012 г.

Реалното строителство – за него говори законът, е записано на табелата като: „дата на започването на работата на строителната площадка: 13.07.2017 г“. Дори да вземем записаната дата на формално откриване на строителната площадка: 20.10.2015 г., и тя е след установения изрично от закона период, отвъд който има нарушение.
Дори според табелата е нарушен и крайният „срок за завършване на работата: 30 месеца“ или фаталната дата 13 януари 2020 г.

В момента от 30-етажния небостъргач на Щрабаг на мястото на изгорелия цирк в сърцето на София имаме в груб строеж 9 етажа на едното от крилата на зданието. И те са построени за последните 9 месеца. С този темп може да очакваме да бъде довършен най-рано в края на 2022 г. Разрешението за строеж е от 29.09.2012 г. и по закон е трябвало сградата да бъде готова на 29.09.2017 г.

Небостъргачът на Щрабаг ВЕЧЕ Е БИЛ В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА за устройство на територията дори и при поправките, които се прочуха покрай Апартаментгейт, приети през януари 2017 г. от Народното събрание. Те са влезли в сила с публикуването им в Държавен вестник на 7 февруари 2017 г. Но не могат да помогнат на Щрабаг, защото предполагат различен казус – ако някой вече реално е започнал строителство, но не го е довършил в 5-те години, които са позволени, би могъл да си изпроси разрешение от Общината да го стори. А небостъргачът на мястото на цирка, както самите строители са написали, започва да се строи, при това с официална първа копка в присъствието на много видни личности, след приемането на поправките. Така не го амнистират новите алинеи 3 и 4, които ползват Артекс и той спечели в съда делото за своя небостъргач Златен век в Лозенец именно на тази законова база.

В задачата се пита защо властта се прави, че не забелязва небостъргача, който вади очите в центъра на София?

По каква причина дава на същата фирма срещу 165 000 000 лв. или 12 млн.лв. на км да сложи тук-таме една аварийна лента на иначе готовия път за сръбската граница, та да го пишем и него магистрала?

Защо пак тя печели търга за концесията на летище София, при положение, че дава 247,8 млн.евро или половин милиард лева по-малко пари от другите кандидати, за да се ползва от аерогарата?
Толкова случайности няма как да бъдат случайни!

Очаквайте вълнуващо продължение с конкретните казуси, защото става въпрос за нашите пари на данъкоплатци, които се източват с любезното съдействие на властта!

Ние пък очакваме коментарите на отговорните служители, понеже им плащаме заплатите!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени