FACEBOOK

И хартията не помогна на Нинова

Връщането на хартиената бюлетина не оправда надеждите на соцлидера Корнелия Нинова за по-добри изборни резултати, сочат данните на ЦИК. Въпреки всичките си напъни БСП събра 225 292 гласа или 8,96% и така зае едва пета позиция и пореден исторически минимум.  На предходния вот когато се гласуваше само на машина Позитано получи подкрепата на 232 958 избиратели или 9,30%. Това минус около 8 хил. гласа или още 4% отлив на електората на Столетницата. Дори опцията “не подкрепям никого” изпревари БСП в чужбина.

Напомняме, че от 2 години Нинова настоява “да се преосмисли машинното гласуване”. Първо от БСП внесоха законопроект за връщане на хартията в 47-о НС, а по-късно пробутаха тази своя инициатива в 48-ия парламент. Известна с кривите си сметки, тя чакаше бонус от 100 000 гласа.

Напомняме, че соцлидерът редовно оправдаваше новите и все по-дълбоки изборни дъна на партията си именно с машинното гласуване, с което иначе обижда избирателите си - имайки предвид, че те са технически неграмотни. Затова Нинова прокара смесения вот – 50 на 50 на машина и с бюлетина, за да може „всеки гражданин да има право на избор“. С това вината за загубите се вменяваше на електората на БСП, вместо стандартната практика за оставка на ръководството.

Истинската причина обаче се криеше в чисто финансови интереси в БСП, а именно около червения депутат и вечния водач на листата на партията в Бургас Петър Кънев, който въпреки закона редовно получава милионни поръчки за печат на бюлетини чрез семейната си фирма Демакс.  И на тези избори БСП в този район е с резултат по-нисък от националния: 8,35%.

В неделя Нинова демонстративно избра хартията, за да упражни правото си на вот, но видимо се престара и направи чутовен гаф. Уж юристът наруши тайната на вота в ефир. При самото гласуване тя позволи на камерите на bTV да виждат какъв е нейният избор, вместо да се закрие със завесата, после размаха несгънатата бюлетина.


Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени