FACEBOOK

БСП с исторически минимум от гласове за последните 77 г.

 Гласовете за БСП на тези избори за НС са 476 354, което е исторически минимум за партията. Този резултат е с 29 хил. по-скромен дори и от катастрофата след падането на кабинета Орешарски през 2014г., когато социалистите събраха 505 527 гласа. Разликата спрямо парламентарния вот през 2017г. пък е над двойна, тъй като тогава Левицата получи подкрепата на 955 490 избиратели. Това ще бъде и разорение по линия на намалената субсидия.

Напомняме, че Левицата има водеща роля в българския политически живот още от 1944г. и успяваше да запази тази роля и след падането на комунизма у нас през 1989г. През всичките тези години тя редуваше първото и второто място, дори и след най-тежките си кризи като Виденовата зима или оставката на Пламен Орешарски. Сега обаче БСП е в трайна опозиция под ръководството на Корнелия Нинова, но дори не успя да събере протестния вот, който се концентрира по време на протестите от лятото на м.г.. Вместо нея това с успех направиха формации като Изправи се! Мутри вън!, Демократична България и най-вече Има такъв народ, която измъкна второто място без дори да прави предизборна кампания.

Още по-силно се открои провалът за БСП в София. Лично оглавяваната от Нинова листа в 25-и МИР дори не я класира втора след Бойко Борисов, както предишния път, а е четвърта. В този работнически избирателен район, откъдето са корените на компартията, ДБ с лидер на дясната листа Христо Иванов изпреварва Левицата за третото място.

"Причините за резултата на БСП са процесите, които протичат в партията, представяни като реформа", заяви пред Nova бившия председател на Левицата Михаил Миков, който досега държеше антирекорда по брой гласове. За него проблемът не е, че партията ще остане без председател, а че ще остане без социалисти. "Когато лидерите не подават оставка, членовете го правят", категоричен бе той. "БСП почти не  проведе кампания. Хората не повярваха, че тя е алтернатива", добави Миков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени