FACEBOOK

Искането за касиране е кауза пердута според Конституционния съд

Искането на Мая Манолова и нейният щаб за касиране на изборите в София е загубена кауза, според Конституционния съд. Невъзможно е вотът да бъде касиран на базата на голи приказки от страна на бившият омбудсман и щаба й.

Близко до Манолова твърдят, че в определени секции в столицата имало множество нарушения, но в същото време протоколите от тези секции са подписани без възражения и без особени мнения. Следователно няма никакъв шанс да бъде отчетено някакво съществено нарушение на вота. Няма как ако всички протоколи са Ок и без възражения някой да се сети че има нарушения и да се стигне до касиране на изборите, което пък прави от своя страна исканията на Мая и щаба й безпочвени.

Именно на това решение на Конституционния съд се уповават всички административни съдилища когато се оспорва избор. Такова е решението на административния съд в Пазарджик във връзка с оспорването на изборите в Батак преди 4 години. Всички административни съдилища в страната се водят от този пример, особено в случаите, когато поротоколите от изборните секции са подписани без възражения и особени мнения.

Както е отбелязал в решение № 9 от 26.11.2009 г. по конституционно дело № 8 от 2009 г. Конституционният съд, ръчното преброяване на бюлетините в Република България се извършва единствено и само от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и не се прилага какъвто и да било друг способ за преброяване освен този. Повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете им за резултатите от гласуването. В настоящия случай от проверените протоколи такива възражения и жалби няма.

Трябва да се отбележи също, че общинската и секционните избирателни комисии са съставени от представители на различни политически партии и коалиции с противоположни интереси в изборния процес и никой от тях не е направил възражение относно начина на протичане на изборния ден или начина на отчитане на изборните резултати. Доколкото законодателят е разписал ясни и много подробни правила за цялата изборна процедура, които в настоящия случай са спазени и последователно приложени, самото им спазване е гаранция за правилното и законосъобразно отчитане на изборните резултати.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени