FACEBOOK

Изкуственият интелект променя света по необратим начин

Кризата с коронавируса показа убедително, че изкуственият интелект няма алтернатива в бъдещото развитие на всеки и на всички – на цялата цивилизация, която се променя по необратим начин.

Достатъчно добър пример е въвеждането на бот – виртуален секретар, на Столичната община, разработен за седмици. Той заменя десетки чиновници, които се занимават с отговори на въпросите на гражданите.

Другият софийски пример са автономните влакове по пуснатата в края на август трета Зелена линия на метрото.
Тези два примера дават ясна представа как изкуственият интелект отдавна вече не просто е влязъл в нашето всекидневие, където ще заема все по-важно място, но дори се е разтворил в градската среда.

Дали това ще бъде началото на нова цивилизация на Земята, дали човекът за първи път ще загуби господството си върху света, дали това е опасност, дали е възможност, или пък е и двете едновременно за всеки и за всички нас?
Превръщането на машината от изчислителна в мислеща е основното, което ще превърне света в съвсем различно място за живот.

Когато към това се прибави създаването на телепатична чип-връзка между хората и машините, което Илън Мъск очаква още тази или следващата година, а по-скептичните работещи по темата – до 2030 г., очевидно процесът ще стане необратим.

През 2017 г., която вече е минало, Фейсбук прекрати свой проект, тъй като два, създадени от фирмата чат-бота започнаха да общуват на свой собствен език, независимо от технолозите. Тоест, ние вече живеем в това, което още смятаме за бъдеще – собствената воля на машините. А докъде може да ни доведе това, до какъв и управляван от кого свят?

Главният въпрос естествено е за контрола: ще успява ли човекът да управлява процеса и машините? Или фактът, че повече няма да бъде единственото разумно същество на планетата, ще го подчини, ще го постави в зависимост, от която никога повече няма да може да се отърве?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени