FACEBOOK

МОН: Изкуственият интелект и медийната грамотност не са актуални за младите българи

В официален документ европейската агенция на Министерството на образованието и науката на България, наречена Център за развитие на човешките ресурси пише черно на бяло, че темите за изкуствения интелект и фалшивите новини – т.е. медийната грамотност не са актуални за младите хора у нас.

Напомняме, че страната ни е на 29-о място от 35 изследвани в Европа, т.е. 2 позиции зад последното място за член на ЕС, в излезлия на 3 май годишен Индекс за Медийна грамотност. Той измерва „потенциала за съпротива на 35 европейски общества към феномена фейк нюз.

Тази ранглиста се комбинира с челно място по корупция и най-лоша обща грамотност в Европа. Всички изброени фактори и данни безспорно са в тясна връзка и са оценка за управлението.

Във връзка са и с липсата на гражданско образование, за което по мнение на депутатите от ресорната комисия в парламента, въпреки всички приказки, сегашното ръководството на МОН категорично се противопоставя.

А лошото и неадекватно образование в 21-ви век гарантират обричане на бедност за децата на България.

След като миналата година отхвърли проект за медийната грамотност, фалшивите новини и разликата между дезинформация и мисинформация, европейската агенция на МОН тази година отхвърли и проекта „Опасности и възможности от развитието на дигитализацията и изкуствения интелект за младите хора в България“, която отново включва и темата за фейковете и как да бъдат разпознати.

Само отбелязваме, че 60% от фалшивата информация не е за политика или икономика, а за темата на годината и на всички времена – ЗДРАВЕТО. Утре ще обясним по волята на кой министър става това според просветния министър в изразено пред 19 минути искрено и лично признание.
Сега ще ви предоставим цитат от „аргументите” за отхвърлянето, изложени най-официално в писмо от европейската агенция на МОН, което, разбира се, ще препратим и на български и ресорен комисар и по образование, и по дигитализация, и по борбата с фалшивите новини Мария Габриел:

„Следва предварително да се анализират нуждите на младите хора и дали планираните темище могат да породят непосредствения и добавящ стойност към живота им ефект. Темите в коментираното предложение... липсва обосновка защо са важни за младите хора в съответните области, които се характеризират със специфични социално-икономически процеси, и връзката им с актуални теми за местната политика. В противен случай, без изследване на потребностите и нагласите на младите хора по места, всяка една тема може да не породи желания ефект”...

Става въпрос за запълването на съществена празнина в българското образование на 1350 ученици и студенти в София, Перник, Къстендил, Благоевград и Сандански по въпросите на изкуствения интелект. Това се случва в момента, в който тези области обезлюдяват и младите хора от тях се преселват само в столицата, което противоречи на европолитиката за децентрализация. Става в момент, когато туризмът престава да бъде поминък, а няма кой да „светне” децата, че без да сменят родното си място, могат да получат прекрасна трудова реализация в новите професии, които дигитализацията налага, а родното училище изобщо и не споменава за тях. И става в момент, когато Столичната община вече въведе чат-бот – изкуствен интелект за мигновен отговор на въпроси на гражданите.

МОН няма високо мнение и за държавниците на национално и местно ниво, пише черно на бяло в писмото, като се визират дори представителите на самото Министерство на младежта и НАУКАТА или на Столичната община: „Заложените теми по никакъв начин не са обвързани с повечето представители на властта...Същите имат ли компетенции, познания и опит в сферата на изкуствения интелект и фалшивите новини? С какво ще обогатят света на младите хора в тази насока? Как ще се гарантира ефективност и ефикасност на планирания диалог?”.

Само уточняваме, че в предишния проект по дигитална грамотност участваха ресорният зам.-министър на образованието, депутат от ресорната комисия и кметовете на столицата и областните градове и областни управители, директори на управленията по образование и ресорни общински съветници, директори на училища. Ако те нямат отношение по темата за адекватното образование и формирането на политики за младите хора?!

Като грижливо изпуска думите „изкуствен интелект”, „дигитализация” и „адекватно образование” от цитирания текст на проекта, МОН няма как да скрие тоталната скандалност на извода си, формулиран в официалния документ: „Твърдението, че „липсата на информация, която създава възможност за фалшиви новини и обръкване на младите хора...може да бъде фатално за бъдещата им реализация и да ги обрече на бедност...”. Това се пише във времената на коронавирус, когато депутатите още мислят дали да не наказват със затвор разпространяването на фалшиви новини. Оставете реализацията, за живота в страната с най-ниска медийна грамотност става въпрос при пандемия.

Виж документи ТУК


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени